AVBWU291 發表於 2022-6-17 13:29

934 南行尾車

啱啱喺海盛路做完嘢,要出港島,見啱時間就行去祈德尊等 934 南行尾車。大約 1310 到站。結果約 70 人上公路。1320 到西隧口,1325 已經到上環。比屯馬轉東涌快多多聲。究竟 1 點尾車會唔會太早?同時段嘅 960 仲少人(可能太密)。不過934喺荃灣淨係經住宅區,非繁客源唔多,同埋南行客量好過北行,咁究竟中間嘅差異去咗邊度?

Ricky403 發表於 2022-6-17 13:42

正如之前講過,有班客可能目的地唔係上環至灣仔,但搭934出港島先轉車快靚正
掉轉回程934時間難就,唔會係呢班客嘅首選,可能都會揀坐番鐵入荃灣
有次星期日朝 (20分鐘時段) 搭都上到70個出港島,西隧落10個,怡和驚訝地落咗30+個,有一半上橋,一啲去ifc,其餘部分好似轉其他巴士
假日直頭唔排除有一家大細934去、234X返:lol

934客量升咗,無論兜唔兜荃景圍,去程再延長服務時間都有得做,不過估計最快都2023

andy92 發表於 2022-6-17 13:47

尾車係特別多人搭,因為過左就要搭好耐先出到港島
之前一至四搭過幾次都係大約 5/60 人
唔排除星期五多人放假出街

btw 其實工業區都出到客,只係無住宅區咁多

kay 發表於 2022-6-17 13:49

之前平日見934尾車到灣仔清客
都落十個八個
小本經營下都唔係差
當係邨巴比灣景麗城愉景福來邨祁德尊

反正剷入荃灣市中心一帶車程會急增

dominic023 發表於 2022-6-17 13:56

呢班啲人好多就係趕尾車,出到去大約點半兩點,如果兩三點有appointment嘅人,可去出到去先食lunch/去coffee shop抖抖再去辦事。

AVBWU291 發表於 2022-6-17 13:56

andy92 發表於 2022-6-17 13:47
尾車係特別多人搭,因為過左就要搭好耐先出到港島
之前一至四搭過幾次都係大約 5/60 人
唔排除星期五多人放 ...

就咁睇,冇乜放假客喎,大部分都係自己一個人,唔少係着裇衫等寫字樓服裝。

另,我意思係 934 冇乜點經工商區,所以逆向客應該好少

gkjkjk 發表於 2022-6-17 13:59

dominic023 發表於 2022-6-17 13:56
呢班啲人好多就係趕尾車,出到去大約點半兩點,如果兩三點有appointment嘅人,可去出到去先食lunch/去coffe ...

呢個真, 936尾班車都特別多人

toby_tl10 發表於 2022-6-17 14:14

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2132276-1-1.html

睇番年頭嘅post,唔係冇計劃過,不過成個plan ban咗

toyl 發表於 2022-6-17 14:57

gkjkjk 發表於 2022-6-17 13:59
呢個真, 936尾班車都特別多人

對於月票客嚟講,要過海快真係得返934,過咗就有排碌都未過到海

1234567 發表於 2022-6-17 15:05

AVBWU291 發表於 2022-6-17 13:56
就咁睇,冇乜放假客喎,大部分都係自己一個人,唔少係着裇衫等寫字樓服裝。

另,我意思係 934 冇乜點經 ...

大大個柴灣角喺到唔係工商區?
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 934 南行尾車