kay 發表於 2022-7-25 21:04

氫能巴士測試時間表

在今晚大台英語節目 金錢面面觀 (上半PART)https://news.tvb.com/tc/programme/moneymatters

有講氫能巴士及電動巴士
政府一方指要用2-3年時間去測試氫能巴士

同時指出明年9月會測試氫能巴士
會於一條路線擺5部氫能巴士
2條就10部

但實際有幾多部車幾多條線
睇過條片無特別交代

下圖由 hkitalk.media 小編加上

AE367 發表於 2022-7-26 21:51

巴士營辦商夥團體學者組聯盟 促政府制定明確減排路線圖

https://www.inmediahk.net/node/%E9%81%8B%E8%BC%B8/%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E7%87%9F%E8%BE%A6%E5%95%86%E5%A4%A5%E5%9C%98%E9%AB%94%E5%AD%B8%E8%80%85%E7%B5%84%E8%81%AF%E7%9B%9F-%E4%BF%83%E6%94%BF%E5%BA%9C%E5%88%B6%E5%AE%9A%E6%98%8E%E7%A2%BA%E6%B8%9B%E6%8E%92%E8%B7%AF%E7%B7%9A%E5%9C%96

就睇下政府點同聯盟回應。

MatthewY 發表於 2022-7-25 21:24

2-3年都正常,
立法都要時間
希望可以行啲具挑戰性嘅山路,
7,76
而唔係5B,20A

kay 發表於 2022-7-26 09:14

尋日條片都訪問唔少人
其中能源公司SHELL話會搞香港氫氣供應市場
九巴就呢頭話唔比行隧道就好難入氫能巴
轉個頭又話好想試氫能巴掟去行長途

EvilKo 發表於 2022-7-26 09:18

MatthewY 發表於 2022-7-25 21:24
2-3年都正常,
立法都要時間
希望可以行啲具挑戰性嘅山路,

好耐之前有架車叫701
個個FF佢改裝完後會行48定98
結果客都冇載過就退左役

唔係講笑
真心覺得架福建氫巴只係701之流
未必真係可以投入服務

051039 發表於 2022-7-26 09:22

尋日條片都訪問唔少人

對九巴嚟講,唔行隧道都仲有大把屯門M線可以行 仲有261,40呢類線可以用

cx838 發表於 2022-7-26 09:28

其實佢應該整部短車出嚟,試9號,有乜問題都冇乜傷害

JX9097 發表於 2022-7-26 10:23

尋日條片都訪問唔少人

咁九巴都九長途線唔使入隧道嘅
例如290系

Kj2052 發表於 2022-7-26 21:56

而家咪日日減緊排

直情零排放tim