LN9267 發表於 2022-8-21 22:33

港島36X暫停在堅拿道巴士專用線上客

https://www.facebook.com/photo/? ... t=a.378613357609278

新合興説明是巴士公司投訴,所以要暫時取消相關車站。

其實這裏版友也分析過,當初36X搬總站就是想搶巴士客,真的有先見之明。

kay 發表於 2022-8-21 22:43

但政府資料似乎出賣左佢
香港出行易剩係話佢渣甸街同馬場停得
平時都見佢係希慎兜客
咁想搶巴士客咪申請加站

ccicoltd 發表於 2022-8-21 23:14

原來未經批准的?
有沒有人拿過 SoS 核實一下。

sunhoo 發表於 2022-8-22 00:02

但政府資料似乎出賣左佢
平時都見佢係希慎兜客

香港出行易有大把小巴停站資料係舊嘅(錯嘅)。唔知綠van更改停站位置時使唔使第一時間通知運輸署?

sunhoo 發表於 2022-8-22 00:06

但政府資料似乎出賣左佢
平時都見佢係希慎兜客

綠van在行使線路沿途官方站點以外位置上落客合法,除非係禁區。但係我唔知營辦商更改官方站點位置使唔使通知運輸署。

GK9509@39A 發表於 2022-8-22 00:28

綠van在行使線路沿途官方站點以外位置上落客合法,除非係禁區。但係我唔知營辦商更改官方站點位置使唔使 ...

官方要求站全部list出嚟,有set站就得,通常都係禁區內。咁禁區(時段)外任停嘅,問題係橋底巴士站點到唔係任停嘅區域,比佢入係一件事,禁區停站係第二件事

LN9267 發表於 2022-8-22 01:24

GK9509@39A 發表於 2022-8-22 00:28
官方要求站全部list出嚟,有set站就得,通常都係禁區內。咁禁區(時段)外任停嘅,問題係橋底巴士站點到 ...
突然想起如果小巴可以隨意停堅拿道巴士專用線,40號小巴怎會不放站牌呢?
這樣推敲的話,不難想到這次36X事件的原因。

GK9509@39A 發表於 2022-8-22 07:19

LN9267 發表於 2022-8-22 01:24
突然想起如果小巴可以隨意停堅拿道巴士專用線,40號小巴怎會不放站牌呢?
這樣推敲的話,不難想到這次36X ...

赤柱40本身就係話可以行,但唔可以停(簡單啲就係冇話禁區可以停),唔係既話一早擺車喺度搶客,尤其有65既日子

kay 發表於 2022-8-22 09:01

綠van在行使線路沿途官方站點以外位置上落客合法,除非係禁區。但係我唔知營辦商更改官方站點位置使唔使 ...

但依家巴士公司拗贏左
就自然要搵拗贏原因

不過自己見36X有時兜客多過上落客
係正592站牌無人截車都要停一停開門

又唔見其他站無人截車都要停一停開門

運輸署以往回覆係講按乘客要求上落客
係有少少要求

sunhoo 發表於 2022-8-22 13:23

kay 發表於 2022-8-22 09:01
但依家巴士公司拗贏左
就自然要搵拗贏原因

唔知今次係善水拉埋運輸署出指示唔俾小巴係度上客,定係善水單方面俾小巴壓力。好奇運輸署嘅取態係點。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 港島36X暫停在堅拿道巴士專用線上客