hp8961 發表於 2022-8-24 12:09

新巴23X線消息

新巴23X線(蒲飛路往西灣河太康街)將於5/9起投入服務
蒲飛路開07:50
全程收費$11.5
https://www.districtcouncils.gov ... C_Paper_17_2022.pdf

下圖由 hkitalk.media 小編加上

kay 發表於 2022-8-24 12:18

23X係都要停埋金鐘先出海皮
入境處停唔停就到時先知

0q9w8e 發表於 2022-8-24 12:20

應該開雙向

UA2892 發表於 2022-8-24 13:12

又加價 發表於 2022-8-24 13:13

kay 發表於 2022-8-24 12:18
23X係都要停埋金鐘先出海皮
入境處停唔停就到時先知

停金鐘唔見得慢過經美銀出,因為經常性比琳寶徑倒塞阻住,又可以食下唔介意比$12落山嘅客,何樂而不為?

不過我覺得蒲飛路開係多餘,搬上旭龢道開仲好,反正豫苑及之前嘅站嘅客搭鐵仲方便仲快

天空之神 發表於 2022-8-24 13:24

終於找數都係好事,但明明條線應該生於西港開之前

laikingho 發表於 2022-8-24 13:48

又加價 發表於 2022-8-24 13:13
停金鐘唔見得慢過經美銀出,因為經常性比琳寶徑倒塞阻住,又可以食下唔介意比$12落山嘅客,何樂而不為?
...

旭龢道開要更短的車,到時真係要開2班

又加價 發表於 2022-8-24 13:50

laikingho 發表於 2022-8-24 13:48
旭龢道開要更短的車,到時真係要開2班

23咪又係派38xx;P

再者,一班兩班11.3米特見行13唔係未見過

Ohm 發表於 2022-8-24 16:20

UA2892 發表於 2022-8-24 13:12
當年跟88X收,而家收33X分段,好識掠水
應該唔太關33X事,主要係收盡半山11至15公里嘅上限

ky927 發表於 2022-8-24 17:28

大坑道(11X)麥當奴道(12X)同 龢和道(13X) 都有 Potential 嘅。

麥當勞道上繁可以做完返學做返工;龢和道搭堅道開一班半班都係可以試嘅。

呢幾個地方嘅客唔係搭的士嘅話,應該都係駁腳落港鐵,咁開返條直線做左駁腳條水,可以試下。

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 新巴23X線消息