s20131417 發表於 2022-8-31 21:42

論放題

據行蹤網資料,今日(8/31)九公安排一輛隸屬屯門廠之M6FX行走290系路線
有用戶報料時指出,該車行走1940分往將軍澳 (彩明)之290A班次時
下層有乘客阻塞車廂通道,惹來批評

巴士公司安排特殊車型行走旗下路線往往會吸引大批巴士迷追捕
但乘客行為可否檢點一些?公司日常派車又該應否理性一點?

(至少,另一帖文已論及同日948E之事件)

歡迎討論。

ATH1 發表於 2022-8-31 21:45

咪喺度懶清高啦

TN381 發表於 2022-8-31 22:11

nwfb1001 發表於 2022-8-31 23:55

架車冇領牌? 條路唔行得巴士? 條線冇批12.8?
架車有安全問題?

GD1570 發表於 2022-9-1 08:59

nwfb1001 發表於 2022-8-31 23:55
架車冇領牌? 條路唔行得巴士? 條線冇批12.8?
架車有安全問題?

一架車行咩線係公司決定,
理論上要"被"監管嘅應該係乘客(即班巴迷),而唔係公司。

GA6072 發表於 2022-9-1 11:28

獨自去偷歡我謝絕妳監管

;P

Fong_2132 發表於 2022-9-1 11:31

今次唔似放題,落晒字軌行

sunhoo 發表於 2022-9-1 12:05

偶然事件帶來額外乘客令到巴士打爆,如果無人做錯,就無問題。本身現代化都市嘅交通服務應該要有redundancy,留後嘅客可以fall back去轉車方案或其它交通工具。值得討論嘅係如果呢個“偶發事件”係有機會事先預見到嘅,是否有人有責任安排妥當?巴士公司車務編排出現特見,理論上可以事先預見,但係佢有無責任安排妥當避免有人留後,呢度就係大家分歧所在。我想到一個唔知有無可比性嘅一個場景:如果有人舉辦event,佢有無責任租非專來疏導呢件event為公共交通帶來嘅額外客流?如果佢無租非專而專巴因此被打爆,可唔可以話主辦方有錯?

ate214 發表於 2022-9-1 12:25

sunhoo 發表於 2022-9-1 12:05
偶然事件帶來額外乘客令到巴士打爆,如果無人做錯,就無問題。本身現代化都市嘅交通服務應該要有redundancy ...
活動參與者就唔係乘客,乘搭公共交通來往活動場地使唔使株十族?

租車錢一係你出,一係轉嫁俾參與者身上
唔搭租車既係咪都要負擔租車錢?
咩野書展都一樣無非專

天空之神 發表於 2022-9-1 12:31

其實出 12.8 有咩問題? 有多左巴膠坐有咩問題?我只係覺得多左客應該要加班,只係一日半日多左客

等唔到咪下班,入紙 TCU/4466
係 948E 果度尾班留後樣衰姐
頁: [1] 2
查看完整版本: 論放題