ricky 發表於 2022-9-2 22:28

九巴107客量明顯少咗

平日中午時間搭車去香港仔,(連結),發現車程半小時就到,但客量明顯比以前少咗,高峰期都只有約30幾人,咁減班都係有原因。
乘客上落數目 / No. of passengers board and alight
(原本車上約有20人)
北拱街 / Pak Kung Street +3
平治街 / Ping Chi Street -1 +2
紅磡海底隧道 / Cross Harbour Tunnel +10
景隆街 Cannon Street +1 -2
香港仔隧道 / Aberdeen Tunnel +2 -4
警校道 / Police School Road +2 -1
警察學院 / Police College (臨時停用 / Temporarily closed)
陳白沙紀念中學 / Chan Pak Sha School +1 -7
南朗山道 / Nam Long Shan Road +2
勝利工廠大廈 / Victory Factory Building +2
逸港居 / Ocean Court -1
香港仔海濱公園 / Aberdeen Promenade+1 -11
香港仔魚類批發市場 / Aberdeen Wholesale Fish Market +4 -2

另問,點解警察學院站唔停站?係唔係同2019年社會事件有關?

KW2523 發表於 2022-9-2 22:31

一至五中段乜線都係咁
去旺角睇6, 102, 268X, 970嗰啲都唔會坐得多人

ricky 發表於 2022-9-2 22:42

KW2523 發表於 2022-9-2 22:31
一至五中段乜線都係咁
去旺角睇6, 102, 268X, 970嗰啲都唔會坐得多人

970X在平日下午搭過,多一倍人,接近滿座過海。

chunglau 發表於 2022-9-2 22:43

正常,港鐵東鐵線過咗海,大多數原本搭開107嘅都識得塑性搭到金鐘轉埋南港島線先轉番巴士去目的地,慳唔少時間,喺紅隧口轉車嘅已經少一大截

nwfb94A 發表於 2022-9-2 22:48

警校道個站搬上咗去之後 其實警察學院站都可有可無

ricky 發表於 2022-9-2 22:49

nwfb94A 發表於 2022-9-2 22:48
警校道個站搬上咗去之後 其實警察學院站都可有可無

嗰個站叫「警察學院」,但只見港鐵黃竹坑車廠同一啲地盤,唔見有學院嘅?

FBI2 發表於 2022-9-2 22:51

107跌左客係真,而且跌幅幾大,但未算係重災級。

ricky 發表於 2022-9-2 23:06

FBI2 發表於 2022-9-2 22:51
107跌左客係真,而且跌幅幾大,但未算係重災級。

往南區方向可考慮飛走景隆街,同171睇齊,嗰個位嘅客量佔整體唔多,搭得呢條線,絕大部分人都去南區,同671唔同,北角至銅鑼灣佔一半客。

YY487 發表於 2022-9-2 23:06

KW2523 發表於 2022-9-2 23:08

YY487 發表於 2022-9-2 23:06
兜銅鑼灣同黃竹坑會唔會趕走後面冇鐵區嘅客?

停堅拿道西都冇乜野 兜黃竹坑就
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 九巴107客量明顯少咗