AE367 發表於 2022-9-4 13:49

運輸署擬強行削減馬鞍山屋苑邨巴服務

https://www.facebook.com/105681441088414/posts/pfbid034WnxCPhnS4YvY3CwFjUiAFSgy6cpEKWjQFdXd8PqswoUYqez5eQBYUkt83VAxdYAl/

巴士未減夠就去減邨巴。🚮

MatthewY 發表於 2022-9-4 14:20

我覺得專利巴士同村巴嘅分工應該係
巴士開條線入去,客量唔夠,小巴又唔肯做,但係居民肯課金,就可以開村巴

Quanta 發表於 2022-9-4 14:33

運輸署都幾精,先縮巴士後攪邨巴。如果先攪邨巴,咁286M呢啲就會多返人搭、唔達標縮唔成線

KG1428 發表於 2022-9-4 15:03

馬鞍山 不同 元朗 果款。元朗的接駁車站村巴都係用 紅色小巴 做,但是馬鞍山紅色小巴不准進入,所以要開村巴來服務居民接駁車站。現在的村巴服務都是主要服務 連 紅色小巴禁止進入的地區為主。看下元朗好多新落成的屋苑使用紅色小巴 為居民提供服務。如果紅色小巴可以進入馬鞍山/天水圍 果d村巴可以即是轉紅色小巴做。

ccicoltd 發表於 2022-9-4 15:17

當年將軍澳線一開,將軍澳短途和過海的邨巴幾乎一條不留,馬鞍山的已算生存得很久。

Ricky403 發表於 2022-9-4 15:24

聽濤邨巴似乎版上面都唔睇好佢前景
其實營辦商識做嘅咪淨係減鑽石山線

不過聽聞班業主同啲營辦商本身關係都麻麻
一係嫌貴一係嫌服務唔好,無乜可以搞

kay 發表於 2022-9-4 17:16

其實對上個次屯馬
啟德一鋪停晒KR53-56

andy92 發表於 2022-9-4 17:41

kay 發表於 2022-9-4 17:16
其實對上個次屯馬
啟德一鋪停晒KR53-56

啟德果幾條好似一開始已經講明只係過渡性質
屯馬一開通就要斬

99MAN 發表於 2022-9-4 18:17

今次撑混吉,推翻啲人搭巴士幾好👍🏻

louis19910701 發表於 2022-9-4 23:04

近鐵是罪... 觀瀾聽濤合併營運有冇得諗?
一野取消好似不近人情...
至於翠擁,一個屋苑夠唔夠客?
本人非用家:o
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 運輸署擬強行削減馬鞍山屋苑邨巴服務