Tummy 發表於 2022-9-5 20:21

ky927 發表於 2022-9-5 18:07
點解宜家D減班可以去到即日生效?

以前88K去到要開88P,但呢張表最密都係15,源禾路個邊返學真係跌哂落鐵 ...

住大圍啲同學一早已經怕 88K 慢改搭火車行返學

有時候一大班人行到去新城市 最後就唔會坐 88K 返去㗎喇

講緊係五年前嘅事 ;P

TY4934 發表於 2022-9-5 23:46

再減班客就會改搭68K或者屯馬㗎啦

TY4934 發表於 2022-9-5 23:48

同埋我同係想問乜佢真係跌得好嚴重咩 根本只不過跌得好少咋嘛 就要減到15至20分鐘一班

Gary_B 發表於 2022-9-5 23:52

TY4934 發表於 2022-9-5 23:48
同埋我同係想問乜佢真係跌得好嚴重咩 根本只不過跌得好少咋嘛 就要減到15至20分鐘一班 ...

你睇下隆亨之後剩返幾多入顯徑

JF6839@88K 發表於 2022-9-6 14:36

Gary_B 發表於 2022-9-5 23:52
你睇下隆亨之後剩返幾多入顯徑

正確啲嚟講係下徑口之後
下邨同顯徑站嘅距離都唔近
所以下徑口其實都唔少人落
不過北行上邨都仲係咁多人搭

10598C 發表於 2022-9-6 18:58

JF6839@88K 發表於 2022-9-6 14:36
正確啲嚟講係下徑口之後
下邨同顯徑站嘅距離都唔近
所以下徑口其實都唔少人落

估計係入市中心有班人對準時間搭車,相反返去嗰陣既然有地鐵做替代選擇,如果係成班人散嘅話未必咁啱會有 88K,就會索性搭地鐵走

而且沙田方向屯馬北行轉火車北行要落大堂,麻煩好多

S3bl430 發表於 2022-9-6 19:08

10598C 發表於 2022-9-6 18:58
估計係入市中心有班人對準時間搭車,相反返去嗰陣既然有地鐵做替代選擇,如果係成班人散嘅話未必咁啱會有 ...
居民對88K印象惡劣都唔係一朝一日既事,
以前要繞經大圍站,加上起青沙線兜多左好多路,係令到好多居民放棄左88K

現在顯徑交通方便左好多,遲點圍坊開張應該會帶來進一步打擊,加上屋村老齡化嚴重,
作為顯徑上村居民,我唔認為88K必須存在...

沙田方向屯馬北行轉火車北行要落大堂,麻煩好多___(資料來源:香港交通資訊網)___ 網址:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... page%3D1#pid4781158
如果從巴士總站出發, 行去港鐵站2分鐘, 是最黑仔情況錯過曬屯馬東鐵要等11分鐘車, 上落大堂要3分鐘, 鐵路車程共3分鐘,都只係20分鐘, 會比88K一般車程慢3-5分鐘.没有決定性差距.
不過,88K走了一班要等20分鐘

回程東鐵轉屯馬線非常方便, 所以88K往顯徑方向客量會比往沙中小
之前假日日間在新城市等車回顯徑, 88K 排左20人, 佢地見到80K就走曬去搭80K,得翻我一個等5分鐘後來到的88K,最後新城市上15個客. 你能想像到88K果種可有可無的存在感

幾年前日間至晚上至少每班88K有40-60個人在新城市等車,80K先到並唔會有人過檔
這就是這幾年客量上的變化

JF6839@88K 發表於 2022-9-6 19:33

以前要繞經大圍站,加上起青沙線兜多左好多路,係令到好多居民放棄左 ...

我都係上邨88K常客,但我認為又未至於去到要摺嘅境界,至少駿景方向仲有一定客量,再加上禾輋唔近鐵,顯徑-禾輋都有一定需求
不過長遠而言,88K一係就同80K/82K甚至其他沙田區內線大執,一係就轉大循環,顯徑方向直接放棄沙市,瀝源後過河行乙明,加快回車速度

S3bl430 發表於 2022-9-6 21:21

今日坐900訓過龍,禾輋下車轉88K回顯徑, 客量如下:

2020駿景園往顯徑班次(20分鐘一班)
火炭約5個客
禾輋上10個,
沙市上近30個
帝都上4個...
(之後無數客)
入到顯徑範圍得返10-20個,顯徑總站落10個

10598C 發表於 2022-9-7 01:16

以前要繞經大圍站,加上起青沙線兜多左好多路,係令到好多居民放棄左 ...

屋企出發可以對準 ETA 落去搭車,加上 88K 火炭方向唔使兜大圍站,觀感好又一程到沙市唔使上上落落,有吸引力唔少(區內線嘅觀感同方便程度係好重要)

咁講,如果 88K 顯徑至沙市段係小巴做,其實應該未至於好差
尤其好似 803 804 呢啲做到顯田村相對冇咁近顯徑站嘅地方

不過講咁多都無用,國松都無心戀戰專注服侍皇后;搞 88K 多一事不如少一事
唯一係苦了駿景園居民
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 九巴 88K 減班