hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 88K 減班
開啟左側

[路線消息] 九巴 88K 減班

Tummy 發表於 2022-9-5 20:21 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-9-5 18:07
點解宜家D減班可以去到即日生效?

以前88K去到要開88P,但呢張表最密都係15,源禾路個邊返學真係跌哂落鐵 ...

住大圍啲同學一早已經怕 88K 慢改搭火車行返學

有時候一大班人行到去新城市 最後就唔會坐 88K 返去㗎喇

講緊係五年前嘅事
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
TY4934 發表於 2022-9-5 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
再減班客就會改搭68K或者屯馬㗎啦
TY4934 發表於 2022-9-5 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
同埋我同係想問乜佢真係跌得好嚴重咩 根本只不過跌得好少咋嘛 就要減到15至20分鐘一班
Gary_B 發表於 2022-9-5 23:52 | 顯示全部樓層

TY4934 發表於 2022-9-5 23:48
同埋我同係想問乜佢真係跌得好嚴重咩 根本只不過跌得好少咋嘛 就要減到15至20分鐘一班 ...

你睇下隆亨之後剩返幾多入顯徑
JF6839@88K 發表於 2022-9-6 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2022-9-5 23:52
你睇下隆亨之後剩返幾多入顯徑

正確啲嚟講係下徑口之後
下邨同顯徑站嘅距離都唔近
所以下徑口其實都唔少人落
不過北行上邨都仲係咁多人搭
10598C 發表於 2022-9-6 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
JF6839@88K 發表於 2022-9-6 14:36
正確啲嚟講係下徑口之後
下邨同顯徑站嘅距離都唔近
所以下徑口其實都唔少人落

估計係入市中心有班人對準時間搭車,相反返去嗰陣既然有地鐵做替代選擇,如果係成班人散嘅話未必咁啱會有 88K,就會索性搭地鐵走

而且沙田方向屯馬北行轉火車北行要落大堂,麻煩好多
S3bl430 發表於 2022-9-6 19:08 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-9-6 18:58
估計係入市中心有班人對準時間搭車,相反返去嗰陣既然有地鐵做替代選擇,如果係成班人散嘅話未必咁啱會有 ...

居民對88K印象惡劣都唔係一朝一日既事,
以前要繞經大圍站,加上起青沙線兜多左好多路,係令到好多居民放棄左88K

現在顯徑交通方便左好多,遲點圍坊開張應該會帶來進一步打擊,加上屋村老齡化嚴重,
作為顯徑上村居民,我唔認為88K必須存在...

沙田方向屯馬北行轉火車北行要落大堂,麻煩好多___(資料來源:香港交通資訊網)___ 網址:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... page%3D1#pid4781158

如果從巴士總站出發, 行去港鐵站2分鐘, 是最黑仔情況錯過曬屯馬東鐵要等11分鐘車, 上落大堂要3分鐘, 鐵路車程共3分鐘,都只係20分鐘, 會比88K一般車程慢3-5分鐘.没有決定性差距.
不過,88K走了一班要等20分鐘

回程東鐵轉屯馬線非常方便, 所以88K往顯徑方向客量會比往沙中小
之前假日日間在新城市等車回顯徑, 88K 排左20人, 佢地見到80K就走曬去搭80K,得翻我一個等5分鐘後來到的88K,最後新城市上15個客. 你能想像到88K果種可有可無的存在感

幾年前日間至晚上至少每班88K有40-60個人在新城市等車,80K先到並唔會有人過檔
這就是這幾年客量上的變化

錯字連篇
JF6839@88K 發表於 2022-9-6 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-6 19:08
以前要繞經大圍站,加上起青沙線兜多左好多路,係令到好多居民放棄左 ...

我都係上邨88K常客,但我認為又未至於去到要摺嘅境界,至少駿景方向仲有一定客量,再加上禾輋唔近鐵,顯徑-禾輋都有一定需求
不過長遠而言,88K一係就同80K/82K甚至其他沙田區內線大執,一係就轉大循環,顯徑方向直接放棄沙市,瀝源後過河行乙明,加快回車速度
S3bl430 發表於 2022-9-6 21:21 | 顯示全部樓層
今日坐900訓過龍,禾輋下車轉88K回顯徑, 客量如下:

2020駿景園往顯徑班次(20分鐘一班)
火炭約5個客
禾輋上10個,
沙市上近30個
帝都上4個...
(之後無數客)
入到顯徑範圍得返10-20個,顯徑總站落10個

錯字連篇
10598C 發表於 2022-9-7 01:16 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-6 19:08
以前要繞經大圍站,加上起青沙線兜多左好多路,係令到好多居民放棄左 ...

屋企出發可以對準 ETA 落去搭車,加上 88K 火炭方向唔使兜大圍站,觀感好又一程到沙市唔使上上落落,有吸引力唔少(區內線嘅觀感同方便程度係好重要)

咁講,如果 88K 顯徑至沙市段係小巴做,其實應該未至於好差
尤其好似 803 804 呢啲做到顯田村相對冇咁近顯徑站嘅地方

不過講咁多都無用,國松都無心戀戰專注服侍皇后;搞 88K 多一事不如少一事
唯一係苦了駿景園居民