FBI2 發表於 2022-9-17 23:03

84M非繁假日是可有可無,但一到繁時就另一個世界,頂閘程度是恐怖的,同城巴97差唔多.

巴士迷A號 發表於 2022-9-17 23:17

matchnacu 發表於 2022-9-17 21:20
所以我一直都懷疑緊條線盤數其實唔差:

84M雖然疏車, 但車少而且路線短(所有馬鞍山出九龍嘅巴士中佢係 ...

應該未至於唔差 但繁時算有幫補下?
殺咗286M其實都冇咩條件搞84M
唔近鐵嘅地方出鑽石山係幾依賴佢 重點係站位方便

DIH 發表於 2022-9-18 11:31

有apps預時間,本身距離鐵路站較遠地方,例如石門安心街以北及濱景一帶、第一城銀城街以北、富豪花園、威記以至王屋一帶、鳳德鳳凰等,夾夾埋埋又可以湊到一堆餅碎養住條線。繁時頂閘係真嘅。

即係唔好見到個巴士站位行去鐵路站都唔係好遠就以為鐵路萬能,而係呢個站上車的人本身已經要行15分鐘左右先到,若要再行多5-10分鐘去鐵路站,落車又要行返咁多時間,搭鐵就唔多開胃。例如我由鑽石山入富豪都係搭82X/84M,我唔覺得去富豪係第一城站步行距離。

Steven_BUS 發表於 2022-9-18 13:17

巴士迷A號 發表於 2022-9-17 23:17
應該未至於唔差 但繁時算有幫補下?
殺咗286M其實都冇咩條件搞84M
唔近鐵嘅地方出鑽石山係幾依賴佢 重點係 ...

沙田/馬鞍山-鑽石山/黃大仙 四寶82X, 84M, 85M, 286M
相信以上4條線客量第2高應該係84M,
一來條線沙田段短途流水客多, 愉翠+威院<>第一城<>濱景<>富安花園

二來條線輔助89X,82X由第一城/愉翠苑上大老山隧道轉車

三來條線九龍段直接, 樂富上車直接出龍翔道黃大仙, 車費比富美街75X平一截, 就算坐到鑽石山都唔太貴

四來84M兜嘅位置區域, 特別係沙田段, 搭MTR到站都要行多幾步上上落落, 巴士相對就腳

286M都cut淨4班車, 85M個勢都係hea做, 馬鞍山沿途搭85X,89D轉車都得

wesleyyc 發表於 2022-9-18 13:33

不如兜埋77區,做第一城<-->77區流水
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 九巴 84M 班次調整