KE7066 發表於 2022-10-1 08:55

KC3555 發表於 2022-10-1 00:25
咁你就唔明啦,最尾嗰行咪寫明最繁忙一小時最低載客量係205人。
再按古老計法,一個鐘開幾多班做計算 ...
AAS 59
AAU 62
ASB 68

考慮車型限制條數應該係 68 唔係 80
即係 205 / 68 > 3
現況 60 分內開 3 班 = 25/30 分班全 ASB 都啱啱好過唔到關

KC3555 發表於 2022-10-1 10:27

KE7066 發表於 2022-10-1 08:55
AAS 59
AAU 62
ASB 68

但問題係今日運輸署準則(九巴給予政府)
可用單層長車80人,單層短車係70人(基本上現在唔會有70人車的approval),
雙層短車係125人,雙層12米係141人,雙層12.8米係155人。

AVBWU291 發表於 2022-10-1 10:59

KC3555 發表於 2022-10-1 10:27
但問題係今日運輸署準則(九巴給予政府)
可用單層長車80人,單層短車係70人(基本上現在唔會有70人車的a ...

呢個數字只適用於九巴

JX9097 發表於 2022-10-1 12:43

dominic023 發表於 2022-9-30 23:37
自從30當年半冷,九巴已經著手努力趕客仔走。睇住原本一架M仔係荃景圍上到一半,
黎架AM條龍上唔到一半但下 ...

真係唔知荃景圍衰乜

Quanta 發表於 2022-10-1 12:58

新界編號最細巴士路線... B1表示我暫停咗啫 未取消

sq285 發表於 2022-10-1 13:17

如果葵涌道同青山公路沿線各站都加回水機
265M/269M或者會救到一大部份荔景-荃灣客

可惜唔見得厹有幾想喺荃葵咁做

KC3555 發表於 2022-10-1 18:41

宜家唔計B1,應該係6號。

GK9509@39A 發表於 2022-10-1 18:53

MatthewY 發表於 2022-10-1 00:04
TD 應該寫明派車最低載客量,而唔係載客量唔超過幾多

好奇下呢份嘢,之前睇幾次都無呢堆info,想知咩名同埋public有無得搵

dominic023 發表於 2022-10-1 18:58

sq285 發表於 2022-10-1 13:17
如果葵涌道同青山公路沿線各站都加回水機
265M/269M或者會救到一大部份荔景-荃灣客

荃葵青蝕錢,寧願收全費少啲客,都唔想分段收少左啦

shakugan2005 發表於 2022-10-1 19:06

B1應該係取消左好耐而變成有線無車, 係路線表令就應該存在拎黎加價用
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 有專頁做爆30(未爆)