MatthewY 發表於 2022-10-2 19:36

點樣平衡各類公共交通工具嘅利益?

例一:專利巴士 vs 其他交通
TD 嚴密監視 503

例二:專利巴士 vs 專利巴士
人哋喺我個站停我實反對,要停就下次招標俾多啲
分我(961 無家可歸事件)

雖然我同意專利巴士喺鐵路以下係有優先權,但係
TD 都唔應該偏袒曬專利巴士,搞到無良性競爭

如果要促進良性競爭,就應該同時俾幾個選擇,服
務質素好,人哋就會自己上,而唔係連生意都唔俾
人做

歡迎討論

FBI2 發表於 2022-10-2 19:42

乜野係FB

YY487 發表於 2022-10-2 19:51

le914 發表於 2022-10-2 19:57

我頭先諗左好耐,關Facebook咩事;原來FB係講緊專利巴士公司:D

天空之神 發表於 2022-10-2 20:00

連慈巴都唔會拈手既野點會有人做專利

HY1012 發表於 2022-10-2 20:02

個兩個例子可唔可以具體少少清楚少少
淨係講FB投訴, 但大家都睇唔到係投訴咩野事

12Lane 發表於 2022-10-2 20:03

就係巴士公司同政府互惠互利。我比你管制利潤,比你監管,但你要保障我服務範圍免受侵害;政府就要你提供穩定服務,唔好亂黎,唔好海鮮價收費同隨時改路線,達致維穩目的。
我個人就支持競爭,但競爭要係咩程度?好似以前紅van爭客又閘車又大打出手大家又受唔受先?

KE7066 發表於 2022-10-2 20:07

例子一你手上有料都可以投訴
純粹人地投訴完自己有so 你就成個傻仔咁浪費時間

所以咁不滿 "F.B." 咪自己搵證據投訴翻轉頭,睇下你幾時投訴到夠料要人收牌 ;P

ky927 發表於 2022-10-2 20:09

唔會個個知你FB 解咩

我想話文字嘅presentation 會好影響睇你個post嘅觀感。

其實我絕對認同根本競爭係不可避免。運吉宜家表面公平,懶係投標,想俾機會黃公司;但係路線走線又要保護九公司,同埋留一條半條欽點形式俾九巴,只會令兩間營運更加複雜。

1)投標形式,就唔應該有67A/78A 呢類欽點新線;
2)277A呢種預先插旗,應該要講明可以以公眾利益,優先營運;但開左標而唔中標要交線,或者避免撞新線服務範圍;(其實當年296X類似呢種情況)
3)路線專利應該係起訖點範圍專利。例如 50 vs 58x;50當然唔可以做良田;但去到屯公三站就唔應該受限。
4)受惠保鐵政策,所以鐵巴唔應該再營運接駁巴士,應該改為提供轉乘優惠俾其他交通機構營運。

MatthewY 發表於 2022-10-2 20:27

其實我主要想講兩巴惡鬥問題,專利巴士係為市民
服務,唔應該因為惡鬥而令一啲好大好處嘅路線改
動做唔到,最終損失只係乘客

另外我想問:
[*]點解俾個站人哋停,就可以加啲分數?
[*]TD 點先可以做到公平?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 點樣平衡各類公共交通工具嘅利益?