TPCYP 發表於 2022-10-3 01:33

從皇后山/菁田和田看富蝶/安達臣新區

皇后山同富蝶人口差唔多, 但觀乎太公對皇后山交通規劃嘅失誤 (巴士客量俾小巴做, 對持分者嘅分配等...), 富蝶全日嘅只有一條太和同小巴線, 繁時得富油/272P/307P特別線,好明顯唔足夠, 仲衰過皇后山,太公可以點樣修正失誤?
從安達臣招標線睇, 都係老九拉線為主,究竟太公用咩準則幾時拉線, 幾時招標?

tunghang 發表於 2022-10-3 01:36

附近有現有路線做緊類似功能就拉線

tina 發表於 2022-10-3 01:37

運輸署準則就係冇準則

應該要招標嘅就去咗欽點(78A)
應該要欽點嘅就去咗招標(安達臣)
應該比鐵巴做嘅就變咗招標(元天,初版54區區內線)

3asv322 發表於 2022-10-3 01:45

不如將K14提升至雙向全日
改為富蝶/富亨-大埔墟站吧

TN381 發表於 2022-10-3 01:48

12Lane 發表於 2022-10-3 01:50

拉得就拉啦水路又唔係遠,不過點解又要重覆犯錯搵小巴落大埔墟咁笨實,到時又要拉條71K入去救跟住係咪又loop番皇后山小巴事件?不過班區棍自己攞黎,唔去大埔墟要太和線,世界級。

tommy14D 發表於 2022-10-3 05:13

安達臣條條都全日+夠密,個皇后山出區外啲班次冇眼睇

TPCYP 發表於 2022-10-3 06:07

12Lane 發表於 2022-10-3 01:50
拉得就拉啦水路又唔係遠,不過點解又要重覆犯錯搵小巴落大埔墟咁笨實,到時又要拉條71K入去救跟住係咪又loo ...

我覺得繁時係有必要去太和站, 再加呢堆車係只會塞死南運路。71A有陣時塞起上黎半個鐘先到大埔墟站亦都好常見。非繁去大埔墟係無問題。

kay 發表於 2022-10-3 07:16

54區城巴袋左條50M
又唔好話城巴無得沾手區內線
只係之後鐵巴要加入戰團搞彎左件事

ricky 發表於 2022-10-3 07:38

皇后山咁受人關注,皆因佢位置本身距離九龍真係遠。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 從皇后山/菁田和田看富蝶/安達臣新區