jacky03 發表於 2022-10-8 22:11

將藍隧道及跨灣橋通車在即,通車日期已敲定於今年之內

詳情:https://topick.hket.com/article/3370329

Ohm 發表於 2022-10-9 01:28

跨灣大橋同時有行人路同單車徑,相信會出現同新鐵路通車一樣嘅盛況:lol:lol

jpoon 發表於 2022-10-11 03:56

11月20日金益金百萬行會行跨灣大橋,之後12月開放

流星☆雨 發表於 2022-10-11 07:22

唔知跨灣橋會點命名呢?會否沿用「環澳路」名稱?

jacky03 發表於 2022-10-11 15:06

依家開始裝緊有關將藍隧道嘅路牌

VK4642 發表於 2022-10-11 15:08

今年之內係咪搞得掂架:L

jacky03 發表於 2022-10-11 15:23

VK4642 發表於 2022-10-11 15:08
今年之內係咪搞得掂架
應該得,如果唔係點會搞到百萬行(不過咁,係政府眼中,12月31號開通都算係今年12月内開通;P

EX-TL 發表於 2022-10-12 10:59

真係叫「將藍隧道」"TKO - Lam Tin Tunnel"?

中灣繞同屯赤都用全寫, 將軍澳-藍田隧道就用縮寫, 後者係好事, 但英文名將軍澳用簡寫, 藍田用全寫, 就有點怪!

幸好, "TKO"知名度算高, 話到畀人知條隧道係通去藍田嗰條.

DIH 發表於 2022-10-12 12:49

真係叫「將藍隧道」"TKO - Lam Tin Tunnel"?

中灣繞同屯赤都用全寫, 將軍澳-藍田隧道就用縮寫, 後者係好事 ...
黃色係臨時路牌,整住先架嗟,暫時作用係指去地盤,到真係通車其實唔會寫隧道名,而係寫目的地地區。

jacky03 發表於 2022-10-12 12:58

中灣繞同屯赤都用全寫, 將軍澳-藍田隧道就用縮寫, 後者係好事 ...
如果冇記錯嘅話,寶順路/唐明街/景嶺路迴旋處新裝嘅路牌係"TKO - LT Tunnel"
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 將藍隧道及跨灣橋通車在即,通車日期已敲定於今年之內