ahken 發表於 2022-10-17 20:22

poondriver 發表於 2022-10-17 17:02
690回程要行內街 中環搖到北角 話就話港島細但感覺應該唔好受
繁時仲要塞東隧係難頂D

我中環或灣仔返北角的確會307轉102或106

ahken 發表於 2022-10-17 20:28

214P_world 發表於 2022-10-17 18:22
係, 其他乘客月票搭聯營線可能已經覺得冒險 (要去到巴士站睇app先知幾時係九巴班次), 遠遠不及搭鐵穩陣
...

個人小分享啦(可能其他地方我都有提過):
要善用地底搭幾個站只收5.3嘅優勢(過海例外)

北角去旺角當然係102或112(正常嚟講),萬一兩架都係屎水時段點搞?要睇埋106同116如何了(如果近北角東可以睇埋110,但可惜我唔係),如果106同116係九巴嘅話,冇問題,可以喺紅隧口先轉返104,117,118或171

去到紅隧口發現104,117,118同171都唔係九巴嘅話,就要死死地氣搭一個站東鐵線了(點計都唔會貴過6.9吧?)

wing 發表於 2022-10-20 21:55

最近見部分上了宣傳793/795x banner 的巴士反而甩banner變返白雪雪

lsc04d11 發表於 2022-10-20 22:40

ahken 發表於 2022-10-17 20:28
個人小分享啦(可能其他地方我都有提過):
要善用地底搭幾個站只收5.3嘅優勢(過海例外)

去到紅隧口就唔怕冇九巴啦 41A,35A,87D,208(勉強)都係九巴黎既

或者 積極參與下mtr mobile app儲分隨時換10蚊車程用下

Happypig375 發表於 2022-10-20 22:54

去到紅隧口就唔怕冇九巴啦 41A,35A,87D,208(勉強)都係九巴黎既

或者 積極參與下mtr mobile app儲分隨 ...

260X 268B 269B 出彌敦道轉車海都得

ahken 發表於 2022-10-20 22:59

或者 積極參與下mtr mobile app儲分隨 ...

多謝閣下提醒,差啲就忘記呢幾條線

而MTR app儲分我都有儲,畢竟有時都有落地底,有用嘅

lsc04d11 發表於 2022-10-21 06:32

Happypig375 發表於 2022-10-20 22:54
260X 268B 269B 出彌敦道轉車海都得

得嗰十程 有得減少轉車次數就唔好再轉喇 一陣回程/想去多幾個地方就要俾番全費 仲蝕

ryumew 發表於 2022-10-21 07:25

ben2004 發表於 2022-10-15 23:21
星期六日晚飯時間後, 將隧出九龍多私家車塞收費亭人手收費通道, 會一路倒塞返到將隧將軍澳入口, 最誇張由 ...

等到將藍通車,好似話拆左收費亭,應該可以大大暢緩等收費的車龍
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]
查看完整版本: 屎水將軍澳新宣傳攻勢