京华客车 發表於 2022-10-13 14:14

(轉)屯門女搭巴士返工遇陌生男故意坐旁邊感不安

https://youtu.be/T8wOR1P9cH4

希望男乘客搭巴士要顧及女乘客感受,避免發生誤會

tommy14D 發表於 2022-10-13 14:42

不如整單丁位啦

kei_hk 發表於 2022-10-13 14:59

登上巴士發現只剩下「單丁位」,你會如何選擇呢?有女生在社交平台發文指,乘搭屯門過海巴士上班時,經常遇到1名陌生男士坐在她旁邊,無論有多少其他空位都會這樣做,令她感到不安。她曾故意坐走廊位,惟對方會堅持坐入旁邊的近窗位置,她只能自己起來換座位避開,「佢咁樣一有機會就跟住坐,令我好唔舒服」。
唔想對方坐自己則邊﹐唔識自己轉位去其他位置坐咩:L

dubbies 發表於 2022-10-13 15:02

係同一個人想date佢, 咁就煩D
自己上落樓走人囉

lsc04d11 發表於 2022-10-13 15:05

更多乘客成日用各種方式”霸位” 同樣冇理人感受真係頂唔順 搭早/遲一班有幾難

PF2802 發表於 2022-10-13 15:55

lsc04d11 發表於 2022-10-13 15:05
更多乘客成日用各種方式”霸位” 同樣冇理人感受真係頂唔順 搭早/遲一班有幾難 ...

960B.....

京华客车 發表於 2022-10-13 16:38

我以前做巴迷時候,當搭利蘭奧黏的時候,無論有無人坐,一定會坐在下層最後一排嘅左邊或右邊座位聽偈聲,或最中間座位睇風景。大咗之後,知道如果身邊坐咗港女就唔應該咗佢旁邊避免引起誤會,不過那時候利蘭奧黏已經全退。以後巴士公司能否為咗視頻中嘅港女,設立一些措施避免誤會?例如樓上劃定幾個女性座,或在繁忙時間安排女性專用班次

toyl 發表於 2022-10-13 16:44

有時真係好難取捨……
正常心態都係無曬孖位先去坐走廊位,

有時孖位剩返一個但係要行到尾二排,自己快落車又未必想行去車尾?咁都係揀返前少少果D位,咪又係出現問題……可以話係港女諗多咗

Lkopm 發表於 2022-10-13 16:49

京华客车 發表於 2022-10-13 16:38
我以前做巴迷時候,當搭利蘭奧黏的時候,無論有無人坐,一定會坐在下層最後一排嘅左邊或右邊座位聽偈聲,或 ...

點設立先,女性位啲男人咪又係照坐,女專車啲男人又話唔公平,同埋坐普通車嘅女人咪又可以投訴

lsc04d11 發表於 2022-10-13 16:53

PF2802 發表於 2022-10-13 15:55
960B.....

你係舉例定事主真係搭佢?
一係要求加班
一係當960B冇出現過 以前都係搭960X嫁啦
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: (轉)屯門女搭巴士返工遇陌生男故意坐旁邊感不安