noname617 發表於 2022-10-24 23:24

iseen 發表於 2022-10-24 23:18
其實唔係唔得,不過99區真心唔兜好過
兜那打素就不如兜鳳園,一係就兜富蝶

大學站用87K系名義插啦!大學站呢個黑洞米搞274系啦

rusf101001 發表於 2022-10-24 23:36

ky927 發表於 2022-10-24 22:54
其實九巴研究下99無限延長至大尾篤嘅可能性

好似好crazy,但係連得成,就有條大埔西貢線,閒日可以用短途 ...

條99R到喉唔到肺,拉去大埔先

KC3555 發表於 2022-10-25 00:22

kingkonghi 發表於 2022-10-24 22:24
做274S都咁hea時,274P點樣加強服務

但問題274P九巴的確爭取做全日多時,只係曾經俾運輸署喺RPP掹走起碼兩次。

kmb71k 發表於 2022-10-25 00:25

KC3555 發表於 2022-10-25 00:22
但問題274P九巴的確爭取做全日多時,只係曾經俾運輸署喺RPP掹走起碼兩次。 ...
保住26?
聞說之前個運輸署主任成日保住小巴
所以當時影響小巴既建議全部都俾佢BAN晒
但近年已經換咗人
話唔埋今舖應該過到啩?

da93 發表於 2022-10-25 00:51

kmb71k 發表於 2022-10-25 00:25
保住26?
聞說之前個運輸署主任成日保住小巴
所以當時影響小巴既建議全部都俾佢BAN晒

但如果要講26,當年就係連九仔都唔想做274P,先有26嘅誕生

da93 發表於 2022-10-25 00:53

jocosben 發表於 2022-10-24 22:56
其實簽名真係唔代表d咩,你求其叫個師奶簽佢都肯簽,唔一定係佢有咁既交通需要,純粹多部車都無壞呀 ...

但,從反面黎睇,如果連師奶阿叔都簽得嘅活動,得番黎個比率都咁低,其實亦反映梗居民心目中,274P唔係一條佢地好關注嘅題目。

12Lane 發表於 2022-10-25 01:12

da93 發表於 2022-10-25 00:53
但,從反面黎睇,如果連師奶阿叔都簽得嘅活動,得番黎個比率都咁低,其實亦反映梗居民心目中,274P唔係一 ...

都間接反映出馬鞍山同大埔兩個社區之間聯繫甚為薄弱,唔似元朗同大埔或者北區同大埔咁緊密。如果要講去大尾篤,真係開多條航線烏溪沙直去大尾督仲直接。

da93 發表於 2022-10-25 01:27

12Lane 發表於 2022-10-25 01:12
都間接反映出馬鞍山同大埔兩個社區之間聯繫甚為薄弱,唔似元朗同大埔或者北區同大埔咁緊密。如果要講去大 ...
佢個聯繫唔係薄弱,相反隨時比起十幾廿年前,26開辦初期更頻繁。

以前大埔冇咁多分支家庭會選擇搬離大埔,近呢十年,大埔唔少八十後,以至九十後成家立室,佢地有唔少例子係搬左去沙田,馬鞍山同北區的,老一輩仍然住晌大埔,咁無形中兩區連繫係會因此增強。

至於你話點解佢地唔考慮原區搵樓?房屋供應,樓價,樓齡大埔的確係比較遜色,過去廿年供應量點計都冇沙田馬鞍山北區咁龐大,你要去到白石角先叫比較充足,但可能人地早已供左幾年新港城了。

另一方面,大埔嘅社區形象轉變,呢十年係變化好大,以前你唔會聽人講專程入大埔食野,邊度有位打卡,而家變化多左,就算馬鞍山,一樣有居民專程入大埔飲餐茶買下餸,唔駛局限晌新港城,(另一個因素係無論你26收幾錢有一班都係俾$2入大埔)咁呢d有一部分其實就講梗馬鞍山長期以來嘅規劃問題。

流星☆雨 發表於 2022-10-25 03:22

如果成條274P改由太和入大埔,經安祥路、廣福道、南運路(及那打素)返工業邨
或者可以減輕對兩間小巴公司影響

noname617 發表於 2022-10-25 07:41

流星☆雨 發表於 2022-10-25 03:22
如果成條274P改由太和入大埔,經安祥路、廣福道、南運路(及那打素)返工業邨
或者可以減輕對兩間小巴公司 ...

太和仲有沒空間塞條全日綫入去先,a47X都有建議擺去太和
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 沙田區議員就大埔至馬鞍山交通服務提問