toyl 發表於 2022-10-25 08:36

tridents 發表於 2022-10-25 00:58
朋友最近在伙記間吹水, 有某工程師講開行電個架唔得, 行氫個架都係唔得, 夾硬用又吹到架車好勁一定可以, 營 ...

紅巴歐五標尾會果水落咁大張單,死線前寧願早退舊車去將歐五倉底貨出牌,背後總有佢原因

cx838 發表於 2022-10-25 08:52

PC2625 發表於 2022-10-25 03:00
其實氫氣等同石油氣, 極易燃及當遇上火種會發生猛烈爆炸, 所以我經常諗起`現時使用中的石油氣的士及公共小 ...

唔識就唔好亂講。氫氣要爆的威力比石油氣過N咁多倍。石油氣爆唔會整爆條隧道,但氫氣就會囉。

外國經驗係連有蓋的地方,氫氣車都唔好入,何況隧道。城巴56要行,上水總站都要搬去翠麗花園啊

kay 發表於 2022-10-25 09:10

LN9267 發表於 2022-10-25 01:14
現在新公司營運方針除了節省成本,還有推廣新能源巴士,對他們來説是一定要做。

估計他們想著初期要磨合 ...

但依家問題係單層電巴試黎試去得個吉
又唔能夠擔大旗
5年內可以整到部岩香港用既雙層電巴難好多

續航力長充電時間短冷氣上山跑高速站站停都要齊

揾人獨家研發隨時都係天價
睇怕得國內先會同你諗下點砌出黎

szeto993 發表於 2022-10-25 09:52

PC2625 發表於 2022-10-25 03:00
其實氫氣等同石油氣, 極易燃及當遇上火種會發生猛烈爆炸, 所以我經常諗起`現時使用中的石油氣的士及公共小 ...

廠宣稱可以行到幾多,都要睇司機腳法點樣,香港營運環境要拖冷氣都應該打唔少折扣,BEV問題始終都係喺圍繞住續航同充電問題

BEV電池佔用車廂空間同重量都係一個問題
快速充電站設置又係另一個問題

PC2625 發表於 2022-10-25 10:17

唔識就唔好亂講。氫氣要爆的威力比石油氣過N咁多倍。石油氣爆唔會整爆條隧道,但氫氣就會囉。

外國經驗 ...

謝謝提點, 只知氫氣危險性好大, 二十世紀初飛機未普及前, 仍流行氫氣飛船的年代, 曾試過發生意外很快墜落及燒毀 ! 利申, 我本身不是修讀理科 !

PC2625 發表於 2022-10-25 10:30

KC8249 發表於 2022-10-25 08:30
石油氣商用車出左廿年都仲有人講撞車爆炸呢下好笑

我是指撞車及同時遇上火種, 例如撞到其他車輛而對方車輛著火先, 正如石油氣罐被焚燒都會爆炸, 當然不肯定石油氣車會否如氣汽油/柴油等因機件問題出現自焚意外啦,我不是機械工程師及讀理科, 請賜教!

ma212223 發表於 2022-10-25 10:50

外國經驗 ...

https://pantographapp.com/sfbay/routes/14/20?t=History

經過 Posey and Webster Street Tubes嘅 AC Transit 20 有4分1派車都係hydrogen fuel cell:lol

hkcctim2012 發表於 2022-10-25 11:15

都係吹嘅啫,去到2027可以話電車未配合到營運繼續用油車🤡九巴究話唔買油車啦,轉過頭咪又買🤡

cx838 發表於 2022-10-25 11:16

ma212223 發表於 2022-10-25 10:50
https://pantographapp.com/sfbay/routes/14/20?t=History

經過 Posey and Webster Street Tubes嘅 AC T ...

人家唔理,咁唔代表香港可以行。你試下炸左紅隧啊,邊間保險公司賠得起。就算政府過到,保險公司個邊都好難過。

cruisesnet 發表於 2022-10-25 11:17

da93 發表於 2022-10-25 01:12
唔係電動車不能逆轉,而係放棄石化燃料汽車本身係西方國家,以至歐盟共識。
要如何達致2050年歐盟目標,即 ...

所以其實我真心唔明歐洲人既思維, 太離地
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 電動巴極限