noname617 發表於 2022-10-29 15:05

neoplan720p 發表於 2022-10-29 12:12
搞清楚係屯馬線定東鐵線過海先。

單單將馬鐵同西鐵連成一線,根本唔會對962系有任何影響。

962流左係去金鐘至銅鑼灣呢段,係東鐵過海後快過962,加上有偉大的地底都會票,戰略上,流失左灣仔後果段客,以前返老銅果班,嫌962慢以前用西鐵至紅磡過海巴!

12Lane 發表於 2022-10-29 15:12

noname617 發表於 2022-10-29 15:05
962流左係去金鐘至銅鑼灣呢段,係東鐵過海後快過962,加上有偉大的地底都會票,戰略上,流失左灣仔後果段 ...

都會票關屯門人咩野事?

cky 發表於 2022-10-29 15:25

12Lane 發表於 2022-10-29 15:12
都會票關屯門人咩野事?

咁都會有人係買齊西鐵月票加都會票

就過海而言
雖然用 75 折駁腳同都會票可能相差冇幾

BlackBird 發表於 2022-10-29 19:52

對西鐵沿線嚟講, 東鐵過海, 除左去會展明顯快左之外, 去港島其他地方係完全無咩影響咁滯
不過會展偏偏就係962盲點, 跌走晒都唔出奇, 只係唔知佔幾多比例姐

shakugan2005 發表於 2022-10-29 20:14

屯碼線都未全線通車962系就跌客, 依家好似得屯馬線一期定二期? 睇怕屯碼線全線通到屯門碼頭後962系要取消並交比九龍巴士做

nwfb1001 發表於 2022-10-30 01:03

cky 發表於 2022-10-29 15:25
咁都會有人係買齊西鐵月票加都會票

就過海而言

兩張實體飛嚟,為咗慳嗰一個幾毫先要落車上大堂出閘再入閘落月台

shakugan2005 發表於 2022-10-30 01:08

兩張實體飛嚟,為咗慳嗰一個幾毫先要落車上大堂出閘再入閘落月台
南昌站或美孚站出應該可以順路換卡

cky 發表於 2022-10-30 01:51

冇嘅,視乎誘因大唔大
等同有心為了快一兩分鐘而玩跳車大法一樣啫

Choi 發表於 2022-10-30 14:56

neoplan720p 發表於 2022-10-29 12:12
搞清楚係屯馬線定東鐵線過海先。

單單將馬鐵同西鐵連成一線,根本唔會對962系有任何影響。

短期可飛屯轉,中期可試屯赤替代走線,長期交牌。

932gz6061 發表於 2022-10-31 08:29

shakugan2005 發表於 2022-10-29 20:14
屯碼線都未全線通車962系就跌客, 依家好似得屯馬線一期定二期? 睇怕屯碼線全線通到屯門碼頭後962系要取消並 ...

你當厹膘係死?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 962系早繁跌客, 真的因為屯碼線?