herman15hk 發表於 2022-11-2 00:26

偉文 發表於 2022-11-1 22:30
長遠計, 不如同795P合併好過. 反正調景嶺人少, 康城以站計更捧795P場,

不如新795X調景嶺做總站, 調返轉行 ...

795X未全日時,795P仲少客過X喎,哪來的自信?

214P_world 發表於 2022-11-2 03:54

偉文 發表於 2022-11-1 21:30
長遠計, 不如同795P合併好過. 反正調景嶺人少, 康城以站計更捧795P場,

不如新795X調景嶺做總站, 調返轉行 ...

康城點樣多人搭過調景嶺?

795X逆走擺調景嶺唔係問題, 但行到將廣就好上隧道啦, 兜晒全條環保大道 兜埋康城再出區 嘥油錢好好玩咩😂

TY4934 發表於 2022-11-2 12:58

lsc04d11 發表於 2022-10-31 21:51
請首先學好數學 2150去2230只是40分鐘

Sor 我打錯嘢

cx838 發表於 2022-11-3 08:23

795P係將藍開通後,康城站開直去將藍就應該係啦。之後行6幹直到西九龍站,建議經埋九龍站去尖沙咀,比現時更好。795X和793一起取消,做返796C工業村開出收796C車費水平,咁就皆大歡喜

JX9097 發表於 2022-11-3 10:16

cx838 發表於 2022-11-3 08:23
795P係將藍開通後,康城站開直去將藍就應該係啦。之後行6幹直到西九龍站,建議經埋九龍站去尖沙咀,比現時 ...
796C唔可能復活
新巴依家upgrade咗班客
(793: 總會有人畀全費入工業邨/ 唔記得落車拍卡795X: 直頭成條upgrade咗)
點會走回頭路?

同埋795X算係收費高(以新城路線而言)
又要霸住彌敦道quota
過多排逆向仲係冇乜起色嘅最多減下班

Ricky403 發表於 2022-11-3 12:25

dennis28a 發表於 2022-11-1 14:51
當蘇屋開緊 25/25,行行下變成 20/30,回唔切車,清半又改唔切機咪索性刪左先。
可能最後班車係開 22:00, ...

咪話795X下繁啲客都係靠勞審後執雞 (實測都佔一半以上),但全日計都係呢幾班比較搵到食
但796P下繁15變20都倒番客落98D/296D

一早都質疑793/795X唔係「可持續發展」
適逢將藍通車後半年左右新城就合併,到時會係其中一個大考驗

Alex7808 發表於 2022-11-3 17:12

795X經咁多塞車黑點(如:理大交叉位、將隧+觀繞) 班次唔出事至奇。另外蘇屋到旺角就嚟個大逆走 仲慢過793 點會回得切車。自然咪出然有30甚至40分鐘嘅班次

JX9097 發表於 2022-11-3 17:24

Alex7808 發表於 2022-11-3 17:12
795X經咁多塞車黑點(如:理大交叉位、將隧+觀繞) 班次唔出事至奇。另外蘇屋到旺角就嚟個大逆走 仲慢過793 點 ...

睇番新巴ETA
793由蘇屋到聯合廣場嘅時間
同795X由蘇屋去維景酒店嘅時間係一樣
(都係18分鐘)
而且795X擺蘇屋,一嚟方便車務調動
二嚟荔枝角/ 美孚根本冇位塞得落

至於塞車熱點,793一樣要食觀繞+將隧
理大塞車只係西行較嚴重(因為打交叉上加士居道天橋)
東行基本上唔會太塞

ricky 發表於 2022-11-3 17:47

佢聲稱全日20分鐘,已經唔可信了,全日客量都唔平均。

kay 發表於 2022-11-4 07:21

其實屎巴793 795X 796P
掃晒成條彌敦道
一條做唔晒分幾條做晒佢其實算剛剛好
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 795X班次問題