Toz 發表於 2022-11-13 17:46

b123as 發表於 2022-11-13 15:21
出軌撞幕門,中國定韓國車車門都係會甩,出軌原因都未出。
應該無乜正常人去特別關心其他型號或產地既列車會唔會以相同方式出事
(不過K Train嵌入式車門應該唔會甩)

係都留意下聽日整唔整得好, 港鐵同兩巴會點應對,要提早幾耐出門, 頭站上巴士既驚塞車, 尾站上既怕上唔到車
仲有渣車既人會唔會多左, 車多左除左更塞車外, 炒車機會都比較大, 尤其原先唔係渣車返工果班人, 萬一聽朝老龍炒一炒車, 咁就真係亂晒大籠

當然,總有例外既,港鐵一出事就睇下係咪C Train, 係就可以打J果班人law, 打唔出的確好唔自在 ;P

kay 發表於 2022-11-13 17:55

今次炒得甘係荔枝角至太子停左無替代
變相聽日如果通唔返
要預留資源係深水埗區清客
除非D MTR客唔介意行遠D去南昌/美孚/石峽尾搭鐵(視乎位置目的地)

YY487 發表於 2022-11-13 17:56

Toz 發表於 2022-11-13 18:07

AtrHenu 發表於 2022-11-13 15:16
現時旺角佐敦一帶塞到連呀媽都唔認得加上又有一堆鐵巴,屎水非專,旅遊巴做接駁車仲邊有車返.

btw,今鋪 ...

港鐵變黎變去, 宜家又要幫全部Q Train裝返舊訊號系統 SACEM

要換晒M Train, 都要等一段日子, 最多係換左最舊果批先

.KD.8283. 發表於 2022-11-13 18:13

3點幾到4點幾紅隧所見 番九龍方向好多班102/112/118都係頂閘,亦至少一班104低載蛋係頂閘番九龍,反而有班新記班次既113亦都頂閘番九龍方向

YY487 發表於 2022-11-13 18:19

KG1428 發表於 2022-11-13 18:44

深水埗有海量的巴士線提供服務,令到行經長沙灣道的巴士線 突然 變得 6線化。大西北線就咁樣比他們坐爆。

s3n370 發表於 2022-11-13 18:50

dennis28a 發表於 2022-11-13 07:23
唔係搶,而係兩間巴士公司有共識開到就開。
你諗吓荔景去尖東幾大客流量。 ...

好奇問下,今日要搵番有紅隧線底嘅車長拉伕唔難。
但係2, 6, 呢D要搵額外有底嘅未必咁易。

又例如46,係搵有揸開46嘅,揸架12米載客,
定係搵個揸開12米師傅,簡單brief下46走線同站位後,
就急急腳上陣呢?

EW9016 發表於 2022-11-13 18:53

.KD.8283. 發表於 2022-11-13 18:13
3點幾到4點幾紅隧所見 番九龍方向好多班102/112/118都係頂閘,亦至少一班104低載蛋係頂閘番九龍,反而有班 ...

個班104 PK2713 係2E臨拉

.KD.8283. 發表於 2022-11-13 18:57

補充,亦都見到有部E6M XV9733做112銅鑼灣短棍,之後再做番104旺角特班番九龍;P
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13
查看完整版本: 港鐵又出故障,不知今日情況如何?