TV8231 發表於 2022-11-20 03:58

其實點解荔景會冇過海巴士線?

一直都諗唔明,當全香港差唔多各區都有過海巴士線,連赤柱都有973過尖沙咀,唯獨是荔景冇?其實可以將904/905延長去麗堯或荔景北嗎?歡迎討論!

eternalflame 發表於 2022-11-20 05:01

不如你講下點解有需求先?
荔景大大條東涌線過海喎

天空之神 發表於 2022-11-20 05:07

你睇下 337 咩下場先啦

EX-TL 發表於 2022-11-20 07:16

荔景已有兩條過海鐵路線, 人口集中喺地鐵站附近, 但仲有唔少位係巴士去唔到, 要靠小巴落荔景站.

開架巴士要猛咁兜都兜唔晒成個荔景, 兜得嚟搭東涌綫都過咗海.

PC2625 發表於 2022-11-20 07:45

荔景屬葵青區議會範圍, 而荔枝角屬深水埗區議會範圍邊緣, 前者是新界區, 後者是九龍區, 如將 904, 905 拉去荔景, 不提敵不過港鐵, 全程車費一定會提高至葵涌/荃灣過海線水平, 港島往九龍客多得你唔少, 加上是聯營路線, 用雙向分段對家未必肯 !

miklcct 發表於 2022-11-20 07:56

因為荔景有兩條過海鐵路線

Choi 發表於 2022-11-20 08:02

荔景屬葵青區議會範圍, 而荔枝角屬深水埗區議會範圍邊緣, 前者是新界區, 後者是九龍區, 如將 904, 905 拉去 ...

我記得有一年DC建議905延長至葵涌:L

Choi 發表於 2022-11-20 08:05

EX-TL 發表於 2022-11-20 07:16
荔景已有兩條過海鐵路線, 人口集中喺地鐵站附近, 但仲有唔少位係巴士去唔到, 要靠小巴落荔景站.

開架巴士 ...

我更加好奇係連機場巴士都無,當青衣都有E車經過時。

UR7523UV7523 發表於 2022-11-20 08:53

#8過去美孚搭E21咪得囉

AVCBWU469 發表於 2022-11-20 09:34

荔景屬葵青區議會範圍, 而荔枝角屬深水埗區議會範圍邊緣, 前者是新界區, 後者是九龍區, 如將 904, 905 拉去 ...

呢個世界上有樣嘢嘅分段收費
再講936都有樣你睇
班九龍人咪又照上
係慢碌九龍先出港島但係又收咁貴呢樣嘢對荔景唔公平啫
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 其實點解荔景會冇過海巴士線?