hp8961 發表於 2022-11-23 10:11

新巴 38、42 合併後置富總站站位安排

42服務時間內,37X 38 繼續使用原有車坑。42服務時間外,38 會跟37B換坑,即38用孖坑,以方便使用12米巴士

下圖由 hkitalk.media 小編加上

CRH5 發表於 2022-11-26 10:46

正式通告

置富花園:https://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202201498a03.pdf

華富南:https://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202201499a03.pdf

HR1377 發表於 2022-11-23 11:05

42服務時間內,37X 38 繼續使用原有車坑。42服務時間外,38 會跟37B換坑,即38用孖坑,以方便使用12米巴士
...
如果係咁,星期一至六首班由置富開出經華富的38不能使用12米巴士

nwfb3301 發表於 2022-11-23 11:37

JX9097 發表於 2022-11-23 16:22

...

新巴會唔會將件事簡單複雜化咗呢?

ivanivanivan 發表於 2022-11-25 08:35

其實將38跟37A行網球場落返薄扶林道係咪就可以派12米車行

ivanivanivan 發表於 2022-11-25 08:52

ivanivanivan 發表於 2022-11-25 08:35
其實將38跟37A行網球場落返薄扶林道係咪就可以派12米車行

亦可以唔使調坑

ky927 發表於 2022-11-25 09:52

...

呢個係真安排定ff架?

nickk 發表於 2022-11-25 11:27

唔明點解安排咁特別, 照計37X同37B一樣可以用原38單坑,咁38早繁同其他時間唔同地方上車仲混亂 ...

其實置富總站改建成珀麗灣嗰種逆時針方向島式總站,應該可以擺到最多車同最多月台

JB5571@3B/103 發表於 2022-11-25 19:05

tridents 發表於 2022-11-25 12:28
條 38 日後仲有更大功用, 到時兜埋田灣再入深灣 Cut 埋 48+72A, 然後一句 Sell 大家 38 價錢無變行多咗路 ...

置富事前係咪試左車

hadboy5 發表於 2022-11-25 23:07

唔明點解安排咁特別, 照計37X同37B一樣可以用原38單坑,咁38早繁同其他時間唔同地方上車仲混亂 ...

天恆都係K76同265B互換啦…,又唔見太混亂
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 新巴 38、42 合併後置富總站站位安排