kay 發表於 2022-12-3 11:33

九巴 偉樂街巴士站 排隊劃線

到時屎巴點劃呢

s20131417 發表於 2022-12-3 12:51

會唔會係準備定新線96、290E同298X?

toby_tl10 發表於 2022-12-3 13:48

s20131417 發表於 2022-12-3 12:51
會唔會係準備定新線96、290E同298X?

你有咩問題?都幾清楚左邊係96 298X,右邊係290E。你仲問嚟做咩?

s20131417 發表於 2022-12-3 14:34

toby_tl10 發表於 2022-12-3 13:48
你有咩問題?都幾清楚左邊係96 298X,右邊係290E。你仲問嚟做咩?

排隊劃線上面嘅路線編號用黃色貼紙遮住中間部份,會令路線號無法清晰顯示,故有此推測
#當然一啟用就會移走貼紙

EX-TL 發表於 2022-12-3 17:08

又係畫到座椅包喺條隊入面, 成條行人路霸晒.

應該係座椅對住畫輪椅候車區, 然後先開始畫排隊位, 先係make sense, 而家畫完, 輪椅就要喺站蓋外等車, 坐緊座椅就唔係排緊290E, 然後行人就冇位過, 呢啲設計真係要正視吓, 雖然話呢個站都唔會多人等車/路過.

JX9097 發表於 2022-12-3 17:14

應該係座椅對住畫輪椅候車區, 然後先開始畫排隊位, 先係make...

九巴點會留番啲位畀「對手」;P

ccicoltd 發表於 2022-12-3 20:14

s20131417 發表於 2022-12-3 14:34
排隊劃線上面嘅路線編號用黃色貼紙遮住中間部份,會令路線號無法清晰顯示,故有此推測
#當然一啟用就會移 ...

不然會是甚麼線?

cwsj2003 發表於 2022-12-3 20:59

應該係座椅對住畫輪椅候車區, 然後先開始畫排隊位, 先係make...
最唔合理係依家部分巴士站,兩條隊龍頭劃線好興係同一水平:L貼近馬路外邊嘅人遮咗排裏面,遞手都睇唔到啦

EX-TL 發表於 2022-12-4 02:05

cwsj2003 發表於 2022-12-3 20:59
最唔合理係依家部分巴士站,兩條隊龍頭劃線好興係同一水平貼近馬路外邊嘅人遮咗排裹面,遞手都睇唔到啦 ...

九巴嘅嘢就係做完就算, 唔會諗吓有冇矛盾, 又叫人遞手截車, 又要畫到條排隊線遮住人遞手, 同我另一篇講落車站一樣, 落客站冇嗰條路線, 但又會停落客站, 上客個站又唔鋸開條欄方便人落車入行人路.

EX-TL 發表於 2022-12-4 02:15

JX9097 發表於 2022-12-3 17:14
九巴點會留番啲位畀「對手」

九巴最興霸嘢冇錯嘅, 北角驥華苑起之前, 電照街巴士站明明係城新站蓋, 九巴就霸左個站蓋整條隊畀613, 而家起樓成個站拆左仲搬左過斜對面, 第時搬番原位起站蓋唔知駛唔駛爭崩頭.
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 九巴 偉樂街巴士站 排隊劃線