hkitalk.media 發表於 2022-12-8 13:02

康文署計劃在交椅洲人工島興建交通博物館

早前有傳聞政府在施政報告中會宣佈興建交通博物館,但最終未有確實公佈。近日康樂及文化事務署向立法會申請開設一個助理署長職位,當中文件首次正式披露該署負責文物及博物館的的助理署長將監督「中部水域交通博物館」的具體定位和執行,以及日後營運的工作,並透露該館已被納入施政報告提出的 「十年文化藝術設施發展藍圖」。不過有關文件未有透露進一步詳情。

(圖片:北京鐵道博物館展品 / 明日大嶼諮詢文件)

相關立法會文件: https://www.legco.gov.hk/yr2022/ ... 212cb2-1004-3-c.pdf

da93 發表於 2022-12-8 15:43

一句講晒,交通博物館邊度都可以起,但個海洋、景觀、生態冇左就係冇左,永遠唔會回復到。

我寧願唔要交通博物館,都寧願要個海洋。

he_01 發表於 2022-12-8 16:25

一句講晒,交通博物館邊度都可以起,但個海洋、景觀、生態冇左就係冇左,永遠唔會回復到。

我寧願唔要交通 ...

咁你而家住緊塊地以前係咩嚟:o

j6ny 發表於 2022-12-8 16:43

我寧願唔要交通 ...

變相硬推明日大嶼

eternalflame 發表於 2022-12-8 16:47

正苦真係醒,將明日大愚同交通博物館綑綁

12Lane 發表於 2022-12-8 16:48

eternalflame 發表於 2022-12-8 16:47
正苦真係醒,將明日大愚同交通博物館綑綁

咁樣巴迷就即刻衝去奶明日大愚啦

12Lane 發表於 2022-12-8 16:56

he_01 發表於 2022-12-8 16:25
咁你而家住緊塊地以前係咩嚟

國共內戰,文革,97後百五個,真係邊個係始作俑者都未知。
一日唔搞人口政策搞多十個明日大嶼都冇用。大灣區大把地啦,又住得闊落,又唔叫「家庭團聚」果百五個番大灣區?

he_01 發表於 2022-12-8 17:11

12Lane 發表於 2022-12-8 16:56
國共內戰,文革,97後百五個,真係邊個係始作俑者都未知。
一日唔搞人口政策搞多十個明日大嶼都冇用。大 ...

大灣區都係填海 前海都係填出嚟

eternalflame 發表於 2022-12-8 17:14

he_01 發表於 2022-12-8 17:11
大灣區都係填海 前海都係填出嚟

簡單啲問:係咪有交通博物館,選址係受爭議性地點都唔緊要?

he_01 發表於 2022-12-8 17:24

eternalflame 發表於 2022-12-8 17:14
簡單啲問:係咪有交通博物館,選址係受爭議性地點都唔緊要?

我覺得交椅洲比東九龍更適合做CBD 除非重啟維港範圍填海
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 康文署計劃在交椅洲人工島興建交通博物館