3ASV174 發表於 2022-12-14 17:59

JX9097 發表於 2022-12-14 16:40
唔使條條線都斷章取義嘅山上人
講咗咁耐,其實坑口只係要求91S或者298C全日
(當然,兩條都有就梗係最好, ...
只係你,唔係坑口
其實坑口人用晒腳表態啦,佢地只愛鐵

同埋 91S 全日係指全日清水灣去坑口站?定係又要拉出觀塘,幫條 10 個客都無既 98B 加強服務?
繁時 10 個客一車就全日,咁全將軍澳既繁時線應該都要比 98B 早全日先岩數

衰啲講句,
我就留名睇 298X 生意好過 298C 既,到時唔好又話啲資源調晒去將南,事實 298X 又真係仲好客過 98S

同埋我想講上次話鐵壞車,下游上唔到車既都係班熟口熟面嘅坑口膠自己鬼馬雙聲走去擔心山上無車搭,平時就要架架車都唔好經人地嗰度出
山上都無人出過聲,啲人自己搭車去調景嶺轉鐵,新聞反而係有人無鐵就連寶林返坑口都唔識 ;P

JX9097 發表於 2022-12-14 18:25

只係你,唔係坑口

西貢區議員都講明想91S拉出觀塘全日從而改善鄉郊對外交通

至於298C定298X
九巴真係會咁「客觀」咩?
你知,我知,單眼佬都知

kc_loo 發表於 2022-12-14 19:26

只係你,唔係坑口

其實你講既野已經見到係out
98s 又係兜寶林 同C分別唔大仲要之前塞隧道, 你又拉坑口來講
98B 得果幾班去觀塘你叫人番工塞完隧道轉車?
你唔搵而家297 來講?

S3bl430 發表於 2022-12-14 19:45

題外話,有關91S

只係你,唔係坑口

我係度諗
一個清水灣區的確唔需要2條全日巴士線,
不過如果只有1條線,果條巴士線去邊,我覺得仲有討論空間

如果開一條清水灣經坑口落觀塘(甚至拉去彩虹)的巴士線,同時取代91,繼承91的基礎,我覺得唔係無得諗

好處係更方便清水灣沿線駁鐵,接通將轉網絡,以及行小段清水灣爬坡路減少車輛損耗.
壞處是去觀塘會塞車,以及做唔到逆向客(科大返放學客)
至於坑口出觀塘, 我覺得唔應該視為依條線既主要客源
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 城巴申請開辦將軍澳過海路線