s20131417 發表於 2022-12-29 21:14

[經驗分享]新界104客量報告

日期:2022-12-29,用車:5LS / KL2032(科大南開1841)
香港科技大學南:6 (6)
白石窩:+1 (7)
安頌樓:-2 (5)
康寧道,觀塘平安診所對面:-1 (4)
牛頭角道,裕民中心外:+2 -2 (4)(師傅落車買外賣,於本站稍作停留後再繼續行程)
牛頭角站折返後,於裕民中心對面目測有5位乘客

tommy14D 發表於 2022-12-30 21:16

104客量好低迷

3AV53 發表於 2022-12-30 21:18

如果埋安頒嗰陣撞正一段時間冇23/23M,就會多人啲

JX9097 發表於 2022-12-31 01:23

104走線唔理想
駁牛頭角站需求低到連小巴都搞唔掂

214P_world 發表於 2022-12-31 02:42

雖然科大winter sem,但繁忙時間得「的士客量」並不理想,
不如拎少少車救救清水灣上唔到車接駁出市區嗰班乘客吧

tommy14D 發表於 2022-12-31 20:07

214P_world 發表於 2022-12-31 02:42
雖然科大winter sem,但繁忙時間得「的士客量」並不理想,
不如拎少少車救救清水灣上唔到車接駁出市區嗰班 ...

清水灣有自己友103啦

tommy14D 發表於 2022-12-31 20:10

JX9097 發表於 2022-12-31 01:23
104走線唔理想
駁牛頭角站需求低到連小巴都搞唔掂

但呢個走法已經最直接去到牛頭角站,除非成條線改做淨係做山上面啲客去科大,例如入安秀道+秀明道+順安道,但就冇駁鐵功能

JX9097 發表於 2022-12-31 22:05

但呢個走法已經最直接去到牛頭角站,除非成條線改做淨係做山上面啲客去科大,例如入安秀道+秀明道+順安道 ...

唔關順唔順路事
重點係科大/ 清水灣道沿線有唔少選擇去駁鐵
104快又唔係快,又冇嘢好做(除咗搭車)

彩虹:小巴11系/ 91M(快轉車)
鑽石山:91M(行街,轉車)
坑口/ 寶林:91M/ 小巴11系/ 小巴12(行街,可轉車)
調景嶺:792M(轉車)

EX-TL 發表於 2023-1-1 01:07

tommy14D 發表於 2022-12-31 20:07
清水灣有自己友103啦

佢應該就係話拎去行103 103M, 不過咁拎法, 陣間又話104收車甩班無定向班次.

EX-TL 發表於 2023-1-1 01:12

但呢個走法已經最直接去到牛頭角站,除非成條線改做淨係做山上面啲客去科大,例如入安秀道+秀明道+順安道 ...
問題係新界服務範圍細, 駁鐵大把選擇, 觀塘服務範圍又係細, ..., 其實之前討論嗰篇講過晒, 再講就三幅被.

行安秀道 秀明道更加無聊, 牛頭角道叫做有商場 街市, 牛頭角站對面叫做觀塘商貿區, 起碼大包圍出到返工客, 安 秀 順啲工係唔係清水灣道居民會做?
頁: [1] 2
查看完整版本: [經驗分享]新界104客量報告