AE367 發表於 2023-1-23 12:27

建議A34延長至朗屏並加停港珠澳,A37縮短至天富,A36減班

自從A36撤出屏山後,該處便失去機場巴士服務;而A33X線改經屯門東後,屯門西北亦失去前往港珠澳大橋香港口岸的服務。因此建議A34線延長至朗屏邨,來回程加經港珠澳大橋香港口岸。
由於朗屏已有A34覆蓋,因此建議A37同時縮短至天富,來回程繞經濕地公園及天恆邨。

A34

[*]由朗屏邨開出,經朗屏站,尚豪庭,形點,元朗大馬路,屏山,站站停到大道村,再在洪福邨自轉一圈,然後返回洪水橋站及屯門西部原線,不經洪元路。(反之亦然)
[*]來回方向繞經港珠澳大橋香港口岸。
[*]朗屏邨開出服務時間為05:00 - 23:30;機場開出服務時間為05:15 - 00:00;非繁忙時間班次統一為30分鐘一班。
[*]延長路段維持原價$15。

A36

[*]抽3車往A34。
[*]縮短服務時間,錦田尾班車提早至20:00,機場頭班車延遲至09:15,並增設更多60分鐘一班的時段,裁撤之服務時段由A34取代。

A37

[*]縮短至天富,來回繞經天晴邨、濕地公園路及翠湖居。
[*]抽一車往A34。

歡迎討論。

GU9338 發表於 2023-1-23 13:27

洪水橋都唔 buy A34 仲叫佢拉去朗屏放走 A37 ? 開車一粒鐘都仲兜緊大興圈不是夢

757 發表於 2023-1-23 13:34

洪水橋都唔 buy A34 仲叫佢拉去朗屏放走 A37 ? 開車一粒鐘都仲兜緊大興圈不是夢 ...

Exactly 朗屏唔會肯放走A37

A37縮短至天富未必夠里數收$18.9,而且屏山係低密度發展區,唔見得有好大需求來往機場

ate214 發表於 2023-1-23 13:40

大馬路直出班次減少
龍運又收少錢
雙輸垃圾

kitarolo 發表於 2023-1-23 14:20

洪水橋都唔 buy A34 仲叫佢拉去朗屏放走 A37 ? 開車一粒鐘都仲兜緊大興圈不是夢 ...

九巴Apps就話現A34
洪水橋開到屯赤轉車站
要40分鐘,改為朗屏開即係
一小時後都可以未「過海」
屏山要A線服務嘅,請到A37的
聚星樓或天水圍站。

A36本身不祗服務原中途站
附近的乘客,仲有好多6蚊為回贈
上限嘅人用得著,減服務影響好大。

KU7668 發表於 2023-1-24 11:00

不如A36經屏山再上公路算
洪水橋居民唔buy A34

nokia 發表於 2023-1-24 19:38

A37應該係屯赤A線最多人搭,唔使改
A34替補青山公路到洪福邨,更加唔改得
長遠A34應該拆線,開條短線A34P,來往兆康北,同A34聯合班次,可以穩定班次
A線好適合入港珠澳

68A_ 發表於 2023-1-29 11:30

遲啲洪水橋屏山多啲人口嘅時候不如夾埋藍地開條A39,A34縮落兆康/54區好過啦
頁: [1]
查看完整版本: 建議A34延長至朗屏並加停港珠澳,A37縮短至天富,A36減班