THB 發表於 2023-3-16 13:42

新 R211 列車 - 現已投入使用!

New R211 trains - in service now!

Check out some of the new features on our R211 train cars that are out in the system.

https://www.youtube.com/watch?v=9jYNDbJLJJs

s20131417 發表於 2023-3-18 21:21

退一步,不要想太多了

「投入服務」與「投入使用」,個人感覺前者較為常用,不過後者,還可以吧⋯

Fuk19805 發表於 2023-3-18 22:22

s20131417 發表於 2023-3-18 13:21
樓主,麻煩改吓標題,應該為「投入服務」而非「投入使用」

使用同服務有咩分別呢請問?
唔使用點服務呢?

s20131417 發表於 2023-3-18 22:26

Fuk19805 發表於 2023-3-18 22:22
使用同服務有咩分別呢請問?
唔使用點服務呢?

新列車in service,通常叫「投入服務」⋯
至於「投入使用」,小弟就比較少聽了⋯

Fuk19805 發表於 2023-3-18 23:05

s20131417 發表於 2023-3-18 14:26
至於「投入使用」,小弟就比較少聽了⋯ ...

你少聽唔等於冇,更加唔係你要求人地改標題嘅原因,何況而家個標題已經非常清晰

KC8249 發表於 2023-3-18 23:10

s20131417 發表於 2023-3-18 23:48

Fuk19805 發表於 2023-3-18 23:05
你少聽唔等於冇,更加唔係你要求人地改標題嘅原因,何況而家個標題已經非常清晰 ...

無辦法,與其繼續據理力爭,小弟只好退一步。

Fuk19805 發表於 2023-3-19 05:07

s20131417 發表於 2023-3-18 15:48
無辦法,與其繼續據理力爭,小弟只好退一步。

大佬,你一開始連理都冇,點據理力爭呀?而家仲喺度跌落地揦返拃沙,扮型好似話我無理取鬧咁

不過是但啦,再同你講我驚啲人去Z版同訓導主任投訴話我去蝦人啦

Waiyin12 發表於 2023-3-19 06:13

s20131417 發表於 2023-3-18 22:26
至於「投入使用」,小弟就比較少聽了⋯ ...

對於兩個詞語,我會理解成:

服務 - 一架客運列車運送乘客由一個地方去另一個地方,是為載客服務

使用 - 列車為一間鐵路公司的資本,作為提供載客服務的工具

的確 "投入服務" 係比較常用字眼,但我相信一列列車不論 "投入服務" 定 "投入使用",大家都會理解到係一架火車開始接載乘客

THB 發表於 2023-3-19 10:46

由「Google 翻譯」技術提供
頁: [1]
查看完整版本: 新 R211 列車 - 現已投入使用!