S3bl430 發表於 2023-3-17 12:52

建議950,955往屯門方向更改在中上環的走線,933往荃灣飛走中環

背景:
- 950和955目前往屯門方向只有合共2班班次,但兩者在中上環停站不同
950和955統一中上環停站位置將方便54區乘客等車
- 預期955客量不足夠讓路線在傍晚不停中上環直接前往屯門.
- 因應933客量高企, 以及為了讓砵典乍街有更多容量容納950, 建議933往荃灣方向飛走中上環

改動:
1. 950 金鐘至中上環改跟962

950改停
以下各站:950取消
以下車站
1. 滙豐總行大廈,
2.砵典乍街 ,
3.租庇利街,
4.永安中心1.利源東街
2.永吉街
3.文華里

2. 955加停以下各站:
1.租庇利街, 2.永安中心, 3.皇后街

3. 建議933往荃灣方向飛走中上環

歡迎討論

brianso198 發表於 2023-3-17 16:12

明你個目的係咩, 而家呢刻都好合理

只不過950而家咁行除左招標問題, 同埋咁行都方便同960競爭

不過問題係限定班次仲要無月票, 真係唔知爭咩好

但955學舊968X咁行既話行車時間又太長

天空之神 發表於 2023-3-17 16:49

950 應該唔入灣北
將果班車改埋入摩頓台

學 5X 咁扭出干中會慳到時間

直接搶返新墟紅橋既客
同埋轉 B3X 果班

KU_7002 發表於 2023-3-18 22:57

950行電車路先執到雞,唔行電車路既話,客量應該仲差。

如果Novoland入伙後,955客量繼續偏低,建議955唔入中環,加停御海灣、兆麟、置樂花園及華都花園。962C回程所有班次唔經置樂,加停轉車站,轉車站後跟962G番碼頭。一黎可以955客底會好左,二黎955同962C可以唔洗受市中心塞車影響,三黎碼頭快左又可以用962C補番中環>龍門居特快的空缺。
頁: [1]
查看完整版本: 建議950,955往屯門方向更改在中上環的走線,933往荃灣飛走中環