757 發表於 2023-3-20 14:05

建議開辦79A 打鼓嶺→上水 經百和路

為方便打鼓嶺及蓮塘居民前往火車軌以南上課,建議九巴抽調79K資源開辦特別班次79A,由打鼓嶺(松園下)單向開往上水,途經龍躍頭、百和路及清河邨。

途經:蓮麻坑路、坪輋路、沙頭角公路-馬尾下段、沙頭角公路-龍躍頭段、馬會道、百和路、清曉路、保健路、百和路、彩園路、寶石湖路、寶運路、新豐路、龍琛路、龍運街及新運路

停站:打鼓嶺(松園下)、[跟79K]、安樂村、粉嶺樂和街、塘坑、花都廣場、欣盛苑、粉嶺站轉車站-蓬瀛仙館(D2)、基新中學、嘉盛苑、華慧園、清河邨、曾梅千禧學校、北區醫院、上水站、彩蒲苑彩碧閣、石湖墟郵政局、上水總站

班次:星期一至五 07:15

收費:全程 $6.4
粉嶺樂和街起 $4.6

asv98.kw131 發表於 2023-3-20 17:36

終於見到個正常嘅建議,唔再係嗰啲咩 B7A / B7X / 79K 皇后山。
其實 79A 跟 22-23 RPP 嘅 79K 咁,可以去埋上水廣場二期,喺嗰邊嘅新公屋插旗。
另外,可以加埋反方向。

hoaaa 發表於 2023-3-21 01:33

直接系口岸總站開車,經百和路啦,觀點是與b7完全唔同客路,有學生須求,不可不批。

757 發表於 2023-3-21 11:31

hoaaa 發表於 2023-3-21 01:33
直接系口岸總站開車,經百和路啦,觀點是與b7完全唔同客路,有學生須求,不可不批。...
除非城巴真係缺人到開唔到,如果唔係口岸往百和路城巴應該會想自己做返,唔會想比九巴入。
建議開辦B7A 經清河邨及百和路
頁: [1]
查看完整版本: 建議開辦79A 打鼓嶺→上水 經百和路