757 發表於 2023-3-21 11:49

建議268M改經楊屋道街市往峻巒

九巴268M線往峻巒方向於荃灣區內服務範圍狹窄,只停荃灣西站及祈德尊新邨,未能覆蓋荃灣市中心。為方便乘客於荃灣市中心買餸後前往錦田,建議268M往峻巒方向改跟933走線前往荃灣路。原於祈德尊新邨上車的乘客可改於荃灣西站上車。

往峻巒方向
取消車站:祈德尊新邨

新增車站:楊屋道街市、荃灣馬頭壩道、荃灣龍德街

班次及收費不變

kmb71k 發表於 2023-3-21 21:25

祈德尊有人等268M往返大欖隧道
改線乜嘢補償都冇
定係你想叫人行幾百米去荃景圍天橋等車?

brianso198 發表於 2023-3-21 22:02

kmb71k 發表於 2023-3-21 21:25
祈德尊有人等268M往返大欖隧道
改線乜嘢補償都冇
定係你想叫人行幾百米去荃景圍天橋等車? ...

咁祁德尊行去荃灣西係咪真係咁遠先

ate214 發表於 2023-3-21 22:47

原本快手快腳做完欖隧BBI
然後一個唔好彩撞正交櫃期
欖隧等268M返去既客就多謝你

kmb71k 發表於 2023-3-21 23:40

brianso198 發表於 2023-3-21 22:02
咁祁德尊行去荃灣西係咪真係咁遠先
行去荃灣西搭番轉頭去到海濱花園上橋
會快過祈德尊後直上屯公?

brianso198 發表於 2023-3-22 07:58

kmb71k 發表於 2023-3-21 23:40
行去荃灣西搭番轉頭去到海濱花園上橋
會快過祈德尊後直上屯公?

祈德尊有人等268M往返大欖隧道 改線乜嘢補償都冇 定係你想叫人行幾百米去荃景圍天橋等車?

我只係回應你呢句,完全無回應過樓主個建議好定唔好喎

咁,祈德尊行返去西站坐車係咪真係好遠先?

HB00610 發表於 2023-3-22 08:15

brianso198 發表於 2023-3-22 07:58
祈德尊有人等268M往返大欖隧道 改線乜嘢補償都冇 定係你想叫人行幾百米去荃景圍天橋等車?

我只係回應你 ...

問題係行一餐去西站之餘;仲要架車兜再多超平時過一倍時間;樓主個動機係立心不良喎

而且樓主建議嘅位置,本身係有轉乘計劃覆蓋(238M/41M/42M轉大欖M車本身有轉乘)

hellomato 發表於 2023-3-22 09:29

268M要改荃灣區內走線嘅話,我反而先想改上大河道北天橋,
加停荃灣站(40P、51站位),然後行象鼻山路直出屯公
(but祈德尊個站其實做緊柴灣角工業區全日欖隧獨市,又好似無咁易飛甩)

brianso198 發表於 2023-3-22 11:03

HB00610 發表於 2023-3-22 08:15
問題係行一餐去西站之餘;仲要架車兜再多超平時過一倍時間;樓主個動機係立心不良喎

而且樓主建議嘅位置 ...

其實我都唔認同樓主個建議,不過唔係因為祈德尊個問題咁簡單

XL2135/D343344 發表於 2023-3-22 15:15

楊屋道寧願用新線解決
朗屏邨<>元朗公園<>十八鄉路<>荃灣路<>葵芳、葵興<>新區、大窩口<>楊屋道<>荃灣西站
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議268M改經楊屋道街市往峻巒