AVD1 發表於 2023-3-24 10:39

CX 計劃入 50 架 A320neo

SOURCE

文中指 CX 起到搵緊機會入最多 50 架 A320neo,佢地係想買,不過以而家 Airbus 個邊買新機都要等好幾年,CX 都考慮起租務市場租 320neo 返黎。

問題來了,
到底呢批機係比 UO 食哂定係 CX 繼續擴大佢地個窄體機隊呢。

就算以前 KA 在生時都未需要去到咁多架 narrowbody,
莫非佢地想 downsize ?

XS8394 發表於 2023-3-24 10:51

Downsize唔出奇, 尤其廣州同深圳機場越多越多國際線的時候, 國內人點解要俾貴錢來港轉機坐CX?

PF2802 發表於 2023-3-24 12:00

XS8394 發表於 2023-3-24 10:51
Downsize唔出奇, 尤其廣州同深圳機場越多越多國際線的時候, 國內人點解要俾貴錢來港轉機坐CX?
...

深圳都多...?

yuenpo 發表於 2023-3-24 12:54

用細機開密班次?又或者加多D UO?

s3n370 發表於 2023-3-24 20:25

正面諗可能係拓展更多細port,
反正三跑點都提升佐機場嘅起降容量

負面諗係咁多“逃犯”,“人口流動”,downsize是時候...

pochi94914 發表於 2023-3-24 21:26

UO有15架320/320Neo,全部都係PW engine,
以CX性格,唔會養非CFM A320,代到15架。

以前KA又有15架 A320,即只expand 20架

rickywk 發表於 2023-3-24 21:53

pochi94914 發表於 2023-3-24 21:26
UO有15架320/320Neo,全部都係PW engine,
以CX性格,唔會養非CFM A320,代到15架。

PW engine嘅A320neo伏到喊喊

cruisesnet 發表於 2023-3-24 23:44

除左比UO,代330唔出奇

KG1428 發表於 2023-3-25 00:04

有咩線會用到A320 neo
反而為何CX 不買 A330 neo?? 去 代 舊一批 A330 ??

AVD1 發表於 2023-3-25 10:10

KG1428 發表於 2023-3-25 00:04
有咩線會用到A320 neo
反而為何CX 不買 A330 neo?? 去 代 舊一批 A330 ??

好多用開 332/333 嘅航空公司都轉投去左 787,就知 330neo 個定位有少少問題。
據講 787 載客載貨多過 330neo 嘅同時仲要比 330neo 慳油。

連 CX 之前都好似話想入 787,不過講黎講去都係錢作怪,
與其 CX 入 330neo 不如買多幾架 350 返黎。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: CX 計劃入 50 架 A320neo