cky 發表於 2023-4-5 01:48

Yahvultal 發表於 2023-4-5 01:39
我決定去行東隧嘅原因係驚淨係做九西唔夠客

之但係大流水到東隧
九西客想坐的意慾亦不強

同意上面講做晒九東九西似乎大貪了一點

Yahvultal 發表於 2023-4-5 01:51

cky 發表於 2023-4-5 01:48
之但係大流水到東隧
九西客想坐的意慾亦不強

咁一係跟 112 走線過海之後直上東廊?
可以一程過到石澳應該都有 D 意欲嘅,尤其係玩完個人累哂唔想轉車嘅時候

cky 發表於 2023-4-5 02:09

Yahvultal 發表於 2023-4-5 01:51
咁一係跟 112 走線過海之後直上東廊?
可以一程過到石澳應該都有 D 意欲嘅,尤其係玩完個人累哂唔想轉車 ...

唔反對
不過我都係關心假日係咪真係有咁多人往來兩區

聽紅 van 司機打牙較都講假日都唔係下下都可以滿車出入石澳
巴士客量有幾多其實都唔太樂觀

James116 發表於 2023-4-5 23:15

cky 發表於 2023-4-5 02:09
唔反對
不過我都係關心假日係咪真係有咁多人往來兩區

遊客係咪搭巴士多過紅van?

James116 發表於 2023-4-5 23:19

Yahvultal 發表於 2023-4-5 01:46
聯營真係好咩?用新城嘅話行完可以直接行 9、X9
唔係聯營好唔好嘅問題,係一開線過九龍,九巴都應該有興趣(插旗), 然後一係就招標一係就聯營

好似690S

toby_tl10 發表於 2023-4-6 12:33

X9收緊$19.4,609R點會收$17.6咁平?

回程走線玩緊乜嘢?點解要兜海濱道、九展、傲雲峰、真善美村?仲要兜埋麥花臣遊樂場?

石澳過海郊遊線係有試辦價值嘅(只限回程),行紅隧嘅話,九龍段跟112行到旺角止步;行東隧嘅話,九龍段就跟671

Yahvultal 發表於 2023-4-6 23:06

James116 發表於 2023-4-5 23:19
唔係聯營好唔好嘅問題,係一開線過九龍,九巴都應該有興趣(插旗), 然後一係就招標一係就聯營

好似690S

690S 係因為 690 係聯營,我個人唔反對聯營,但係就容易就班次等問題引起爭執

James116 發表於 2023-4-7 00:52

Yahvultal 發表於 2023-4-6 23:06
690S 係因為 690 係聯營,我個人唔反對聯營,但係就容易就班次等問題引起爭執
...

咁係因為九巴見到城巴話要開,九巴又爭, 所以先用690名義開, 如果九巴冇興趣大可不必用690名義開

Yahvultal 發表於 2023-4-7 23:25

綜合師兄們嘅建議,決定實施以下改動。
- 分拆成 服務九西嘅 119R 及 服務九東嘅 609R
- 改為單向往九龍
- 119R 九龍區總站改為 旺角 (弼街),經 佐敦、尖沙咀、油麻地、旺角
- 609R 九龍區總站改為 慈雲山 (南),經藍田、觀塘、九龍灣、彩虹
- 全程收費提高至 $ 20.9
- 可以改為九巴及新巴/城巴 聯營,並以梅花間竹形式派車。(即一間公司負責一班 119R,兩班 609R,反之亦然)
- 或是一條路線由九巴獨營,另一條路線由城巴 / 新巴獨營

詳情如下:
行車路線:
119R :
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1bByrTvQX0Jb-_vqgXo-DxJPDLsCCCyM&usp=sharing
609R :
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1aKW-zKt8TSDpCBrST5SbsM1FjJd2S3I&usp=sharing

收費:
119R:
石澳起:$ 20.9
紅磡海底隧道起:$ 6.9

609R:
石澳起:$ 20.9
東區海底隧道起:$ 7.7
四美街起:$ 5.5

服務時間:
119R:
石澳開:
星期六日及公眾假期:1700, 1800
以下班次不經佐敦及尖沙咀:1900
新增車站:拔萃女書院
取消車站:九龍佑寧堂至九龍中央郵政局沿途各站

609R:
石澳開:星期六日及公眾假期:1730, 1830, 1930

歡迎討論。

頁: 1 [2]
查看完整版本: 建議開辦路線 609R 來往 蘇屋邨 及 石澳,以方便九龍市民