qunow 發表於 2023-4-5 13:17

建議觀塘線從黃埔單線伸延至觀塘避風塘

建議設站於觀塘巧明街及啟德4D2用地之間的避風塘水底近啟德側,於兩端設置出入口,為啟德及觀塘海邊商業及住宅用戶提供兩站接駁沙中線、四站直達旺角的快捷鐵路服務。
預計周邊需求以單線運力即可滿足,而單線單站設計亦可節省建造成本。
啓德4D2用地可用於鐵路上蓋發展。

cky 發表於 2023-4-6 03:02

諗住起海底隧道過 4D2?

建築成本似乎不如你講可以點節省

JX9097 發表於 2023-4-6 22:01

黃埔點駛出海?
德安街盡頭有海逸君綽同海名軒
似乎唔夠位攝出海

ChungLam 發表於 2023-4-7 02:47

到啟德後應該一路掃埋落觀碼附近

cky 發表於 2023-4-7 03:30

ChungLam 發表於 2023-4-7 02:47
到啟德後應該一路掃埋落觀碼附近

不如學 Tyne and Wear Metro 咁,整埋地底觀塘站再 ff 上埋山再接東九龍線分叉兩邊走好冇?

214P_world 發表於 2023-4-7 18:17

循環線/「6字型走線」概念係好,但現階段見唔到任何落實的可能性

ChungLam 發表於 2023-4-7 22:25

cky 發表於 2023-4-7 03:30
不如學 Tyne and Wear Metro 咁,整埋地底觀塘站再 ff 上埋山再接東九龍線分叉兩邊走好冇? ...

點解要上山,到啟德附近到喉唔到肺,九龍灣到觀塘海濱沿岸一帶有咁多商廈,一路開到觀碼附近掃晒呢堆客好合理

山上本身預定有東九龍綫,開到上山做咩...

cky 發表於 2023-4-7 23:16

ChungLam 發表於 2023-4-7 22:25
點解要上山,到啟德附近到喉唔到肺,九龍灣到觀塘海濱沿岸一帶有咁多商廈,一路開到觀碼附近掃晒呢堆客好 ...

將條線由黃埔伸延去舊跑道同觀碼已經係一件唔合理的事
所以先話要 FF 就不如玩盡啲玩 6 字形上埋山

你真係天真的覺得佢會由黃埔沿岸邊返啟德?
仲要咁冇成本效益玩單線起海底隧道?

點解你仲話伸延埋去觀碼 🫢🫢

214P_world 發表於 2023-4-8 03:46

如果去到油塘,與其延伸上山,我會諗下佢能唔能夠直入康城

不過跨灣大橋已經落成,興建同樣走線的一條鐵路橋已近乎冇可能

qunow 發表於 2023-4-8 13:08

cky 發表於 2023-4-7 23:16
將條線由黃埔伸延去舊跑道同觀碼已經係一件唔合理的事
所以先話要 FF 就不如玩盡啲玩 6 字形上埋山

隧道鑽挖,單線等於要挖的長度減半…當然如果沈管就唔係咁計
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議觀塘線從黃埔單線伸延至觀塘避風塘