kay 發表於 2023-5-5 21:29

東張:紅VAN不轉分段收費賺補貼

https://www.youtube.com/watch?v=ogYnhaPtfpA
今次中招路線
黃大仙往返旺角紅VAN
全程8.6九龍城開始5蚊
但司機唔轉5蚊分段
有客嘈司機唔HAPPY
另有紅VAN司機話5蚊分段要自己按但FC過有D就咁SHOW 5蚊
又有司機話以往乘客落車先比錢但唔少客上車比左

AVBWU291 發表於 2023-5-5 21:46

條線/部車有申請加入 $2 計劃嘅話,好似係要喺文件度提及分段資料?如果實際運作同運吉文件唔一樣,應該構成詐騙?

nwfb1001 發表於 2023-5-8 11:34

條線/部車有申請加入 $2 計劃嘅話,好似係要喺文件度提及分段資料?如果實際運作同運吉文件唔一樣,應該構 ...

咁啲貴客落車唔嘟雙向分段又係咪詐騙?

Ohm 發表於 2023-5-8 11:50

感覺件事就係有正義人士搭車時要求司機轉分段,但拍落去原來係兩蚊雞,咁司機實有說話講,於是有人就唔忿氣,要搞上東張西望

仲有,唔通綠van、以至巴士就無諗計點樣攞多啲兩蚊補貼咩,呢度大家都知架啦

Ohm 發表於 2023-5-8 11:52

條線/部車有申請加入 $2 計劃嘅話,好似係要喺文件度提及分段資料?如果實際運作同運吉文件唔一樣,應該構 ...

如果巴士司機無轉分段係咪要報警?

kei_hk 發表於 2023-5-8 14:16

Ohm 發表於 2023-5-8 11:50
感覺件事就係有正義人士搭車時要求司機轉分段,但拍落去原來係兩蚊雞,咁司機實有說話講,於是有人就唔忿氣 ...

又唔好講到 "正義之仕"。

當部車去到有分段的地方﹐司機都唔轉分段﹐依照保持在全程收費﹐究竟司機係什麼心態?
另有紅VAN司機話5蚊分段要自己按但FC過有D就咁SHOW 5蚊 又有司機話以往乘客落車先比錢但唔少客上車比左你話係雙向分段的前段﹐你都講得通。

但而定講緊係尾段的分段收費﹐即係當陰付正價的乘客﹐定係又想呃晒2邊的人?

一日唔改變 "一律$2" 這個結構性問題﹐政府多付補貼的情況只會持續落去。

JX9097 發表於 2023-5-8 15:21

kei_hk 發表於 2023-5-8 14:16
又唔好講到 "正義之仕"。

當部車去到有分段的地方﹐司機都唔轉分段﹐依照保持在全程收費﹐究竟司機係什 ...

有部份102司機仲好笑
較分段淨係㩒八達通
Alipay就繼續收全費

AVBWU291 發表於 2023-5-8 20:40

nwfb1001 發表於 2023-5-8 11:34
咁啲貴客落車唔嘟雙向分段又係咪詐騙?

呢個係貴客自理,小巴公司控制唔到。但運吉都叫做有呼籲班客落車嘟多次喎。

AVBWU291 發表於 2023-5-8 20:40

Ohm 發表於 2023-5-8 11:52
如果巴士司機無轉分段係咪要報警?

咁咪睇下有心定無意。無意嘅話都告唔入詐騙啦。

天空之神 發表於 2023-5-8 20:42

JX9097 發表於 2023-5-8 15:21
有部份102司機仲好笑
較分段淨係㩒八達通
Alipay就繼續收全費

九巴成日都唔同價架啦

係咪又要上東張?
頁: [1] 2
查看完整版本: 東張:紅VAN不轉分段收費賺補貼