hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 東張:紅VAN不轉分段收費賺補貼
開啟左側

[其他] 東張:紅VAN不轉分段收費賺補貼

kay 發表於 2023-5-5 21:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.youtube.com/watch?v=ogYnhaPtfpA
今次中招路線
黃大仙往返旺角紅VAN
全程8.6九龍城開始5蚊
但司機唔轉5蚊分段
有客嘈司機唔HAPPY
另有紅VAN司機話5蚊分段要自己按但FC過有D就咁SHOW 5蚊
又有司機話以往乘客落車先比錢但唔少客上車比左

世界很簡單 人類很複雜
AVBWU291 發表於 2023-5-5 21:46 | 顯示全部樓層
條線/部車有申請加入 $2 計劃嘅話,好似係要喺文件度提及分段資料?如果實際運作同運吉文件唔一樣,應該構成詐騙?
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
nwfb1001 發表於 2023-5-8 11:34 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-5-5 21:46
條線/部車有申請加入 $2 計劃嘅話,好似係要喺文件度提及分段資料?如果實際運作同運吉文件唔一樣,應該構 ...

咁啲貴客落車唔嘟雙向分段又係咪詐騙?
Ohm 發表於 2023-5-8 11:50 | 顯示全部樓層

感覺件事就係有正義人士搭車時要求司機轉分段,但拍落去原來係兩蚊雞,咁司機實有說話講,於是有人就唔忿氣,要搞上東張西望

仲有,唔通綠van、以至巴士就無諗計點樣攞多啲兩蚊補貼咩,呢度大家都知架啦
Ohm 發表於 2023-5-8 11:52 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-5-5 21:46
條線/部車有申請加入 $2 計劃嘅話,好似係要喺文件度提及分段資料?如果實際運作同運吉文件唔一樣,應該構 ...

如果巴士司機無轉分段係咪要報警?
kei_hk 發表於 2023-5-8 14:16 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-5-8 11:50
感覺件事就係有正義人士搭車時要求司機轉分段,但拍落去原來係兩蚊雞,咁司機實有說話講,於是有人就唔忿氣 ...

又唔好講到 "正義之仕"。

當部車去到有分段的地方﹐司機都唔轉分段﹐依照保持在全程收費﹐究竟司機係什麼心態?
另有紅VAN司機話5蚊分段要自己按但FC過有D就咁SHOW 5蚊 又有司機話以往乘客落車先比錢但唔少客上車比左
你話係雙向分段的前段﹐你都講得通。

但而定講緊係尾段的分段收費﹐即係當陰付正價的乘客﹐定係又想呃晒2邊的人?

一日唔改變 "一律$2" 這個結構性問題﹐政府多付補貼的情況只會持續落去。

JX9097 發表於 2023-5-8 15:21 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-5-8 14:16
又唔好講到 "正義之仕"。

當部車去到有分段的地方﹐司機都唔轉分段﹐依照保持在全程收費﹐究竟司機係什 ...

有部份102司機仲好笑
較分段淨係㩒八達通
Alipay就繼續收全費
AVBWU291 發表於 2023-5-8 20:40 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2023-5-8 11:34
咁啲貴客落車唔嘟雙向分段又係咪詐騙?

呢個係貴客自理,小巴公司控制唔到。但運吉都叫做有呼籲班客落車嘟多次喎。

AVBWU291 發表於 2023-5-8 20:40 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-5-8 11:52
如果巴士司機無轉分段係咪要報警?

咁咪睇下有心定無意。無意嘅話都告唔入詐騙啦。

天空之神 發表於 2023-5-8 20:42 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-5-8 15:21
有部份102司機仲好笑
較分段淨係㩒八達通
Alipay就繼續收全費

九巴成日都唔同價架啦

係咪又要上東張?
.