TA7343@N241 發表於 2023-5-28 02:43

九巴92 減班減出事?

琴晚(27/5) 搭21:50黃石開出嘅94出西貢,到西貢啱啱趕到22:15開出嘅92出彩虹,咁見到總站條排隊人龍已經超過50人。
上到上層,總站開車後其實已經接近完全坐滿,下層情況相信差唔多。
咁啱個車長又碌車,最後23:00先到彩虹,落到下層都爆爆哋。

雖然琴日撞正西貢天后誕加上long weekend第二日,但始終唔係公眾假期亦就快中小學考試季節,所以人流上一定未去到頂峰。
上年7月某星期日夜晚10點幾,印象中92出市區係15分鐘一班,不過上咗頭兩個站已經頂閘。

咁最好笑由今年2月開始,星期六日假期21:45後出市區已減到30分鐘一班。
減班嗰時係冬天,冬天嘅話問題唔大,試過星期六同復活節長假夜晚10點幾坐過幾次,都係得小貓三幾隻。
不過而家開始入夏,多人入西貢玩水遊船河開船P,又有啲夜釣墨魚。
玩到黃昏時段返到西貢,但未必係即刻出市區,而係可能食埋飯先走。
夜晚10點依個時間,無論係喺西貢食飯食海鮮,定係夜釣墨魚嗰班遊客都齊齊散水返市區。
不過以琴晚咁個情況,如果到暑假星期日晚出市區都成30分鐘一班,到時爆鑊都似:L

kitarolo 發表於 2023-5-28 06:19

先不計月票客,92到達
彩虹邨轉九巴路線,BBI
後實收幾多錢呢……

一係就搵啲「夏季有條件」
減班嘅路線令佢尾班車前都
恢復20分鐘一班,總站都還可
倒客俾綠Van甚至的士,難為喺
中途站嘅等候者選擇更少。

再者,以北區及大埔計
都有唔低嘅比例係經彩虹
轉都唔會經299X離開西貢

12Lane 發表於 2023-5-28 06:27

有咩鑊可以爆,咪又係執1A跌出黎果班客。真係好爆咪又係果一個半個長假周末。

FBI2 發表於 2023-5-28 06:50

92好多碌神,慢到頂唔順

TA7343@N241 發表於 2023-5-28 09:12

kitarolo 發表於 2023-5-28 06:19
先不計月票客,92到達
彩虹邨轉九巴路線,BBI
後實收幾多錢呢……

點解咁得意,住大埔/北區反而經彩虹轉,貪有BBI定乜?

Choi 發表於 2023-5-28 09:24

九巴情願92R加班多賺你錢

TA7343@N241 發表於 2023-5-28 09:25

12Lane 發表於 2023-5-28 06:27
有咩鑊可以爆,咪又係執1A跌出黎果班客。真係好爆咪又係果一個半個長假周末。 ...
琴日夾喺兩個紅假中間,不過係星期六咁解。
本身返五天,放開星期六日嘅打工仔就放三日假,多咗人趁機去旅行,尤其年頭通返關,依三年留喺香港玩仲留唔夠咩。
本身返五天半/六天,只放星期日嘅打工仔,就係放一日返一日再放一日,琴日正常係要如常返工,好難抽到時間入西貢玩,當然有部分會選擇晏晝甚至傍晚放工後入去,但估計為數唔多。
西貢正常星期日/紅假一定係爆過星期六,始終自己未必係放星期六,身邊朋友亦未必都放星期六,長假就一時時,如果連續幾日紅假反而少人。

eric278 發表於 2023-5-28 09:32

TA7343@N241 發表於 2023-5-28 09:12
點解咁得意,住大埔/北區反而經彩虹轉,貪有BBI定乜?

就是貪有BBI,況且今日仍有不少市民只懂在彩虹轉車入西貢。

事實上,去年底開九巴74R時,就有99、299X轉乘74R的優惠,是否因為這個BBI欠缺宣傳?

TA7343@N241 發表於 2023-5-28 09:33

FBI2 發表於 2023-5-28 06:50
92好多碌神,慢到頂唔順

唔知好彩定唔好彩,作為成日搭92出彩虹嘅我好少撞到碌神。
去到車手級別,20分鐘左右出到彩虹,只比1A慢少少就遇過好多次。
唔知係咪多客先比較碌,琴晚開車過20分鐘,差唔多22:40先過南圍上鄭植之,用成10分鐘上到壁屋,起初以為多客跟住上斜又唔夠力,點知到井欄樹一段平路都慢先知真係碌。

Kj2052 發表於 2023-5-28 09:35

如果夏季同冬季咁有分別
92應該分兩種時間表
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九巴92 減班減出事?