757 發表於 2023-6-29 18:22

建議開辦1X 中秀茂坪→尖沙咀碼頭 經翠屏道

為方便翠屏邨居民前往佐敦及尖沙咀,建議九巴抽調1A資源,開辦特別班次1X,由中秀茂坪單向開往尖沙咀碼頭,途經翠屏道。

途經:秀明道、曉光街、協和街、翠屏道、鯉魚門道、偉發道、觀塘繞道、啟福道、啟德隧道、東九龍走廊、漆咸道北、漆咸道南、加士居道、佐敦道、彌敦道及梳士巴利道

停站:中秀茂坪、秀安樓、秀明樓、梁式芝書院、曉麗苑、祥和苑、寶珮苑、翠梓樓、觀塘游泳池、麗港公園、啟德隧道轉車站-九龍灣展貿(L1)、九龍佑寧堂、尖沙咀德成街(S46)、金馬倫道(S51)、尖沙咀轉車站-中間道(S53)、香港文化中心、尖沙咀碼頭

班次:星期一至五 07:50

收費:全程收費 $8.3
九龍佑寧堂起 $5.6

ericchui 發表於 2023-6-29 20:04

建議跟215X線,啟德隧道後行尖東,做尖東特快,方便往尖東返工嘅乘客

kmb71k 發表於 2023-6-30 00:05

呢條快過13X
擺秀茂坪開咪盞吸晒13X啲秀茂坪客

757 發表於 2023-6-30 00:59

kmb71k 發表於 2023-6-30 00:05
呢條快過13X
擺秀茂坪開咪盞吸晒13X啲秀茂坪客

擺秀茂坪開主要係方便車務調動,因為1A夠密車

同埋其實快過13X根本唔係問題,因為最尾車費都係落九巴袋
情況同213X繞道特班一樣,唔會話因為擔心吸走常規班次乘客而唔開線

kay 發表於 2023-6-30 10:47

其實特快版1A一直存在咪係13X不過兜啟麗時間輸返晒

GU9338 發表於 2023-6-30 13:11

隔離邨 219X 陰啲陰啲係咁減,其實如果麗港城肯放棄總站位,可以諗成條拉去翠屏,不過翠屏又要搵線搬走就真

757 發表於 2023-6-30 13:17

GU9338 發表於 2023-6-30 13:11
隔離邨 219X 陰啲陰啲係咁減,其實如果麗港城肯放棄總站位,可以諗成條拉去翠屏,不過翠屏又要搵線搬走就真 ...

撇除總站問題,219X拉去翠屏最大問題係回程要去到觀塘站迴旋處U turn

鯉魚門道西行方向右轉翠屏道有車長7米限制

GU9338 發表於 2023-6-30 17:28

757 發表於 2023-6-30 13:17
撇除總站問題,219X拉去翠屏最大問題係回程要去到觀塘站迴旋處U turn

鯉魚門道西行方向右轉翠屏道有車長 ...

上到寶佩苑路口右轉直接返翠屏都得
唔算係咩大問題

JX9097 發表於 2023-7-1 10:21

GU9338 發表於 2023-6-30 17:28
上到寶佩苑路口右轉直接返翠屏都得
唔算係咩大問題

板友係話回程要經迴旋處,呢度係一大難題(前設係因為用唔到觀塘道右轉翠屏道燈口)

EX-TL 發表於 2023-7-1 18:39

行完42C私入翠屏北邨的荔廠車會偷雞在7米及以下路段轉入翠屏道, 無視交通規例, 似乎冇意外發生, 九巴都係懶理.

如果申請"專利巴士例外", 只要部門通過, 就不是問題.
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議開辦1X 中秀茂坪→尖沙咀碼頭 經翠屏道