HS6573_MP3905 發表於 2023-7-22 23:35

圍方未來會否取代新城市既地位??

一直以來,新城市廣場都係全新界區,甚至全hk數一數二人流最多既商場(20年前左右,記得有外國機構做過統計,新城市曾經係全球人流最高既商場...事實上當年間M記曾經係全球10大最繁忙分店之一)

但新城市已經開咗30幾年,咩野新鮮都冇晒,此外依家走既係高檔路線
而圍方只係一站之隔,賣既野又比新城市貼地好多
同埋講地理位置,圍方又好似比新城市優勝,話晒轉車站

依家有不詳預感,新城市準備沒落,慢慢變成死場,被人遺忘:L
而大圍亦有潛質成為新一代既沙田市中心:P

VA73@2A 發表於 2023-7-23 00:24

新屎坑三日旺, 而家圍坊個情況就係好似The Lohas 啱啱開都係咁旺場

同埋新城市宜家咁多高級嘢都係專攻大陸人生意,始終都仲有呢一班人撐住,北上落嚟沙田一定近過大圍

andy92 發表於 2023-7-23 02:28

新城市始終有一田,點都支持到人流

與其話取代,不如話分流仲好

Gary_B 發表於 2023-7-23 05:57

新翠商場危過新城市囉

kay 發表於 2023-7-23 08:39

沙田"區"咁多商場新城市有邊次輸比人
通常一個場做死左
都係經營不善多

吉鋪唔一定無客而係大幅加租趕租戶走

YY487 發表於 2023-7-23 13:58

1234567 發表於 2023-7-23 16:48

咁都講得出口,圍方只係民生商場而已,有吸引外區人或者遊客嘅鋪頭嗎?連間donki都冇

1372mm 發表於 2023-7-23 20:52

:L未學行先學走

jpoon 發表於 2023-7-24 00:39

無論搭東鐵定屯馬過去圍方都唔方便
港鐵商場嚟講呢個算其中一個接駁做得差嘅場
就算新出口開咗,都只係駁L4Market Place對出
真係唔明點解唔響屯馬北行月台整返個出口

巴士的膠 發表於 2023-7-24 12:36

Gary_B 發表於 2023-7-23 05:57
新翠商場危過新城市囉

咁又唔係,圍方無乜平民食肆,而且圍方規模對比附近嘅荷里活廣場、又一城就差唔多,唔好話新城市廣場,規模連馬鞍山都比唔上。
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 圍方未來會否取代新城市既地位??