qunow 發表於 2023-8-29 21:45

914改經皇后大道東之建議?

914需求偏弱原因之一為九龍段與東涌線有所重疊,沿線居民除了914外可乘東涌線轉乘港島線的感覺。為改善914號線的經營狀況,把914現時維園至金鐘之間改為按照城巴10號線走線停站,以便吸引需要往返較遠離地鐵站地點的乘客乘搭,會較為有效嗎?

天空之神 發表於 2023-8-29 23:02

然後倒走埋灣仔銅鑼灣返富榮渡船角果班

917 行大道東已經失敗過

-

其實大角咀以西都無人搭不如縮落海達,然後直行深旺道落奧運站算數啦

qunow 發表於 2023-8-29 23:29

搭過幾次914,都有一部分客係深水埗邊嗰幾個站上

至於917,一嚟當時唔同而家,二嚟大道東要去彌敦道嘅話行西隧係兜咗路,但914沿線唔同情況

cky 發表於 2023-8-29 23:55

113 同 109 有樣你睇
晚上時段返九龍雖然疏車,但客量又唔係差到離譜,最為人詬病係返港島一嚟兜路,二來去港島客向來就係少過返九龍客。

kmb71k 發表於 2023-8-30 01:05

係咪有人唔記得917既失敗?

cky 發表於 2023-8-30 01:47

qunow 發表於 2023-8-29 23:29
搭過幾次914,都有一部分客係深水埗邊嗰幾個站上

至於917,一嚟當時唔同而家,二嚟大道東要去彌敦道嘅話 ...

咁宜家又同 917 時代有幾不同?

kay 發表於 2023-8-30 08:06

其實914依家又唔係差到執笠
留佢怡和街軒尼詩道方便搭客
九龍本身做開吊腳位
唔代表香港島都要做埋

Happypig375 發表於 2023-9-26 20:33

要黃巴讓賽畀936;P

deal5354 發表於 2023-9-26 23:51

我個人覺得914 失敗位係九龍渡船角同深水埗一帶既走線太兜,多過係港島走線問題!
皇后大道東最大問題係缺乏商業大廈及人流

天空之神 發表於 2023-9-28 23:41

deal5354 發表於 2023-9-26 23:51
我個人覺得914 失敗位係九龍渡船角同深水埗一帶既走線太兜,多過係港島走線問題!
皇后大道東最大問題係缺 ...

其實應該出港島方向改行深旺道聚魚道, 通州街調頭入大角咀就算
渡船角無計 , 914 客倉黎
頁: [1]
查看完整版本: 914改經皇后大道東之建議?