KW2523 發表於 2023-9-27 22:39

建議各中途站路線撒出大圍站巴士總站

以往大圍站一帶因68K/803K候車人龍, 使46X, 88K有不少鐵路轉乘客支持 ; 然而顯徑站開通後作出分流, 使大圍站之使用量下降, 803K再無運載壓力, 大巴客源亦隨之消失
同時因應圍方新行人天橋開通往新田村一帶, 以及班次漸趨疏落, 80K在該站的使用人數也明顯下降

以上因素使46X, 46S, 88K顯徑方向及80K來回繞經交通擠塞的大圍站巴士總站已不再有價值
建議以上路線不再繞經該站, 改善乘客行車時間及班次穩定性
同時80K往愉翠苑加停積運街, 以將對餘下乘客的影響降至最低

天空之神 發表於 2023-9-28 23:37

我疑惑明明有客既站都要 cut 走佢想送哂比 803K ?

80K 學 281 咁出直接過 4 條線有冇可能?

ericchui 發表於 2023-9-29 05:15

唔係唔得嘅,不過安全起見要整組交通燈囉

KW2523 發表於 2023-9-29 13:23

自從803K跌客之後46X/88K班客已經同步走晒了
下繁我都再冇見過有條隊

至於80K, 無謂特登要架大巴係十字路口打橫泊
停出面有咁後得咁後都可能得 但係為停而停
頁: [1]
查看完整版本: 建議各中途站路線撒出大圍站巴士總站