ef66 發表於 2023-9-29 10:37

中鐵線建議路線延長至油塘

最新計劃中,中鐵線只到九龍塘是會加劇觀塘線的負荷,建議所以要延長至油塘和啟德
九龍塘後
馬頭角(設有行人隧道連接宋皇臺站)(位置現時啟德體育園區地下)
支線
郵輛碼頭

主線
九龍灣商貿區(現時九展)
啟德醫院(前九龍貨倉地下)
觀塘商貿區(海濱道地底)
茶果嶺(茶果嶺海濱公園地下)
油塘(轉乘將軍澳線或觀塘線)

JX9097 發表於 2023-9-29 22:47

九龍貨倉依家拆緊
準備重建成住宅
無啦啦整個站喺地底?

JH_LE4612 發表於 2023-9-30 08:28

支線意思係 shuttle定係Y字形走線?其實如果有海濱道站,有橋去郵輪碼頭,咁會唔會攞筆錢整好接駁,會有用過特登起條支線送人入去?反正成條跑道,出客位似乎唔會係碼頭,咁特登起條支線好似冇乜大作用,如果有咩暈巴更加冇需要。

2076 發表於 2023-9-30 11:50

JH_LE4612 發表於 2023-9-30 08:28
支線意思係 shuttle定係Y字形走線?其實如果有海濱道站,有橋去郵輪碼頭,咁會唔會攞筆錢整好接駁,會有用 ...

支線就唔太需要,寧願一條過。

九龍塘 - 東頭邨 (東隆道地底) - 啟德 (沐安街地底) - 啟德醫院 (宏光道地底) - 郵輪碼頭 (方艙用地) - 觀塘東 (敬業街地底) - 秀茂坪 (IVE 地底)

車廠設於郵輪碼頭對開的方艙用地,交予港鐵發展上蓋物業補貼興建費用。

啟德醫院站呈南北走向,車尾位置在常悅道,車頭位置在啟德醫院,方便晒成區。

秀茂坪站車頭近秀明樓,設高速升降機。車尾位置則近翠屏南邨,設有長通道往翠屏南邨,以符合消防需求。

至少咁樣起就真正分流到新界西北居民來往九龍東的龐大需求,重要設施及人口密集區域都有港鐵站服務,完全填補觀塘綫的不足。
頁: [1]
查看完整版本: 中鐵線建議路線延長至油塘