qunow 發表於 2023-10-16 08:38

建議分拆路線788上午繁忙時間班次

目前07:30-08:09班次走線:
1. 藍灣半島
2. 小西灣
3. 富城閣
4. 翠灣邨
5. 分域街
6. 皇后像廣場
(後續停站)

建議在這時段內分拆成788A:
1. 藍灣半島
2. 富城閣
3. 翠灣邨
4. 皇后像廣場
(後續停站)
(班次約每5-7分鐘一班)

及788B:
1. 小西灣
2. 富城閣
3. 翠灣邨
4. 皇后像廣場
(後續停站)
(班次約每5-6分鐘一班)

從而縮減相關班次的行車時間並節省資源。

ky927 發表於 2023-10-16 16:52

要拆就唔係拆柴灣,應該拆一條中灣繞(用中環出,唔係灣仔北)中環出,頭站德忌利士街,做返皇后大道西順落做中西環,做返半條88X。

天空之神 發表於 2023-10-16 16:56

要拆就唔係拆柴灣,應該拆一條中灣繞(用中環出,唔係灣仔北)中環出,頭站德忌利士街,做返皇后大道西順落 ...

佢寫得皇后像相信已經叫拆左中灣線出黎

其他比 789 做

不過點解唔係88X 做 超特快客?

ky927 發表於 2023-10-16 17:03

其他比 789 做

西行經中灣繞但都係行灣北其實唔快得好多。
留返一條正常舊線,用返正常價;另一條收88X價但變左中環頭站,趕返工嘅話有人肯俾嘅。同埋皇后大道西又真係無東區線。試到岩可以開多條筲箕灣

有比較下,咁上繁想執多兩三蚊係可以嘅。

qunow 發表於 2023-10-17 09:14

其他比 789 做

88X西行吸唔到等788嘅客上

ky927 發表於 2023-10-17 15:19

qunow 發表於 2023-10-17 09:14
88X西行吸唔到等788嘅客上
我又覺得"吸唔到788客"呢個講法武斷左D

1)如果88X分支以788東區走線平行走法+中環段入返大道中/西,可以分到流;
2)88X 東行都加返林士街先上中灣繞,其實兩個方向都應該係有客嘅,只係班次做幾多嘅分別。

qunow 發表於 2023-10-18 20:39

ky927 發表於 2023-10-17 15:19
我又覺得"吸唔到788客"呢個講法武斷左D

1)如果88X分支以788東區走線平行走法+中環段入返大道中/西,可 ...

變咗另一條線

James116 發表於 2023-10-19 22:30

要拆就唔係拆柴灣,應該拆一條中灣繞(用中環出,唔係灣仔北)中環出,頭站德忌利士街,做返皇后大道西順落 ...

咁呢條應該唔係叫788
同埋收貴好多,我諗起碼過$10.0(18X)

neoplan720p 發表於 2023-10-21 21:03

我記得疫情前坐過—次上繁788往中環,
藍灣上車,直去富城同翠灣。

我唔知道而家仲有無呢個安排,
但樓主將呢個「藍灣 / 小西灣邨」分家安排正式化,
其實問題唔大。
巴士公司有哂藍灣同小西灣邨兩站既上繁客量數據,
有心做既,一定可以合理地分配兩線班次。
頁: [1]
查看完整版本: 建議分拆路線788上午繁忙時間班次