chowchi 發表於 2023-11-1 21:29

屯門及東涌新公共屋邨命名

屯門29區良景隔離叫滿田邨
東涌99區迎東邨以北叫翔東邨
東涌100區迎東邨東北叫雋東邨

source: hk01, wiki

VK4642 發表於 2023-11-1 22:26

近幾年新公屋名越來越怪:L

lrv1092 發表於 2023-11-2 03:31

雋翔=進場!

滿田邨:滿田樓
業旺邨:業和樓、業善樓、業德樓和業慈樓
雋東邨:雋才樓、雋華樓、雋永樓、雋杰樓和雋秀樓
翔東邨:翔日樓、翔月樓、翔星樓、翔輝樓和翔耀樓

hellomato 發表於 2023-11-2 09:26

有啲好奇滿田樓點解唔劃入良景邨or寶田邨,而要自己一棟成邨;P

AVBWU291 發表於 2023-11-2 09:47

hellomato 發表於 2023-11-2 09:26
有啲好奇滿田樓點解唔劃入良景邨or寶田邨,而要自己一棟成邨

業權問題。寶田其實係中轉屋;良景應該好多戶都已經買咗變租者置其屋,班業主唔會肯整幢新樓入嚟自己邨度,對管理費同樓價可能都有影響。

busnrail_fans 發表於 2023-11-3 12:34

VK4642 發表於 2023-11-1 22:26
近幾年新公屋名越來越怪

唔少都係拎附近街道嘅街名嚟命名就算(尤其喺已發展地區見縫插針嗰啲),好似呢次屯門呢兩條邨咁

eternalflame 發表於 2023-11-3 17:50

busnrail_fans 發表於 2023-11-3 12:34
唔少都係拎附近街道嘅街名嚟命名就算(尤其喺已發展地區見縫插針嗰啲),好似呢次屯門呢兩條邨咁 ...

拎街名其實最安全,辨識度亦較好
今次5條邨嘅樓宇名都正常返,唔再係PTH一至五諧音

ccicoltd 發表於 2023-11-4 14:35

lrv1092 發表於 2023-11-2 03:31
雋翔=進場!

滿田邨:滿田樓

雋才用英文讀出,會否變成蠢材?

EX-TL 發表於 2023-11-4 22:13

屯門西北自從寶田中轉屋之後, 該處就用上X田邨輩, 寶田 欣田 和田 菁田, 仲整多個滿田, 其實中文字唔係少, 藍田成座山都係X田邨, 屯門西北要繼續用田字!

chowchi 發表於 2023-11-5 07:20

EX-TL 發表於 2023-11-4 22:13
屯門西北自從寶田中轉屋之後, 該處就用上X田邨輩, 寶田 欣田 和田 菁田, 仲整多個滿田, 其實中文字唔係少,...

良景原本都好似係 scope = 良景+田景 = 良田邨?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 屯門及東涌新公共屋邨命名