EX-TL 發表於 2023-11-30 10:43

建議九巴82K往美田加停「積德里」

九巴80因港鐵屯馬綫通車導致減班不斷, 以平日星期一至五為例, 日間班次分別疏至20分鐘(中午前)和15分鐘(中午後), 連帶影響大圍街市返回美林 美田住所的街坊.

有見及此(若營運狀況許可), 建議九巴82K美田方向全日繞經積輝街及大圍道, 並加停「積德里」巴士站, 方便從大圍街市購物後返回住所的美田邨 美盈苑 美柏苑等居民.

82K平日日間班次雖為每40分鐘一班, 但對於目標客群來說, 由現在每小時三班增至四班(以上午時段計), 增加乘客候車意欲.

同時, 因繞經大圍街市核心地帶, 對隆亨邨 顯耀邨 雲疊花園居民來回街市均乘坐82K具有一定吸引力, 希望對提升客量帶來丁點幫助.

天空之神 發表於 2023-11-30 18:57

幫 80 既角度係支持

不過會唔會變相倒客比 286X 個人持平

流星☆雨 發表於 2023-12-1 14:12

個建議唔係唔好
但九巴就係唔想提升呢條線嘅客量

EX-TL 發表於 2023-12-1 16:23

流星☆雨 發表於 2023-12-1 14:12
個建議唔係唔好
但九巴就係唔想提升呢條線嘅客量
cut走威院-黃泥頭一段, 只係行緊本來火炭縮短落嚟個建議.

美林-大圍站一段冇諗過cut短之餘, 仲諗住可以分一杯羹開82B(82K支線)做美田-大圍站, 如果係冇諗住升客, 一早就唔會開.

而家82K仲順手改埋入美田, 未來仲有新樓落成, 點都好過屈喺美林過世.
頁: [1]
查看完整版本: 建議九巴82K往美田加停「積德里」