AD118 發表於 2023-12-23 16:09

係咪時候俾兩巴(城巴九巴)自由競爭?

兩巴(城巴九巴)越做越頹,但係就兩巴競爭區域就做得好啲好似皇后山同啟德,就加車冇咁容易減車cut線,相反冇競爭地方就頹做cut車減班,例子有南區同沙田

最大問題係九龍新界收費表上限高得唔合理,三十多年前冷氣收費當作豪巴禍害仲係到,令到九巴新路線可以亂咁收幾多錢都得,如果任何新線可以開唔駛限小區投票同服務,收費會較為平同合理

如果兩巴改為兩巴可以港島新界九龍任何地方服務而非剩係城巴係投標地區同新線服務, 甚至俾九巴有非過海線服務埋港島
服務範圍擴大後比以前中巴城巴時代適合俾兩間公司競爭,唔會剩係喺港島到爭
兩巴可能會落多啲心機保客唔會輕易cut車同cut線,甚至可能會加車添

kitarolo 發表於 2023-12-23 16:25

有一個現象叫寡頭壟斷
無錯係多於一個賣家,即使
將所有現存路線(除每日祗有
少量甚至得一班嘅線)轉晒做
載通/城巴聯營,一樣會有啲無利
可圖嘅區份或路線係兩間夾埋Hea

問題源於監管、兩間公司亦
無懼投訴,佢話唔玩嘅署方仲驚

AVBWU291 發表於 2023-12-23 17:10

kitarolo 發表於 2023-12-23 16:25
有一個現象叫寡頭壟斷
無錯係多於一個賣家,即使
將所有現存路線(除每日祗有

聯營唔代表有競爭,大部份聯營線都係時段制,一個時段入面只有一間公司開車,何來競爭?頭尾車時段嗰一兩班,爭完都唔會大幅提高收入,爭嚟做乜。

kitarolo 發表於 2023-12-23 17:39

AVBWU291 發表於 2023-12-23 17:10
聯營唔代表有競爭,大部份聯營線都係時段制,一個時段入面只有一間公司開車,何來競爭?頭尾車時段嗰一兩 ...
至少加減班次、首與尾班車
之差距需兩家營運同意才成事
現實上,已出現兩家都同意縮服務

tunghang 發表於 2023-12-23 17:40

九龍舊區有兩巴競爭一樣瘋狂減班,而且皇后山交通是否理想都好大爭議

kay 發表於 2023-12-23 18:11

競爭還競爭
但有公司新區成手爛線點計

12Lane 發表於 2023-12-23 18:40

如果可以自己開線,我諗全香港所有車會收晒去開B同A線。皇后山?啟德?wfc.

s3n370 發表於 2023-12-23 21:22

講過好多次競爭只係經營權有競爭。

除咗51一類社會責任線,不嬲都係殺頭嘅生意有人做,
蝕本嘅生意無人做。
頹線唔頹做,唔通積極做搞到運凳咩。

不如叫凱婷開放經營權,呢板板友眾籌整間巴士公司,
按住iTalk B2 F1板嘅討論結果營運好過啦。

所以我不嬲認為AN嘅創辦人係值得學習。

ccchhhuuunnn 發表於 2023-12-23 21:39

全面競爭咪即係冇得揀嚟鬥,睇兩間超市就知咩結果

tamabaron 發表於 2023-12-23 21:56

最後未有客地方爭餐死 少啲客地方一樣減車減班
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 係咪時候俾兩巴(城巴九巴)自由競爭?