qunow 發表於 2024-1-5 15:56

建議新巴8號繞經太古城。

建議好處:
- 加強新巴700轉乘網絡覆蓋
- 為太古城居民提供直達銅鑼灣及直達東區醫院的巴士服務
- 改善新巴8號客量及營收,以避免路線因客量過低而被取消
- 使更多港島居民能直達太古城及鰂魚涌公園一帶通勤及消閒
- 讓柴灣康翠臺及杏花邨一帶的乘客可以透過同站巴士轉乘前往其他目的地

kmb71k 發表於 2024-1-5 23:05

兜囉
然後僅餘柴灣客都兜走埋

聰明仔
做多區唔一定會多咗客架

neoplan720p 發表於 2024-1-6 00:12

唔好啦,
一來趕走埋僅餘嘅柴斜客,
二來多埋8仔同700,
太古城會塞死架啦。

cky 發表於 2024-1-6 00:24

全部理由都好牽強
1 拎 700轉乘不如用番 720 18x
2 五樓除咗 85 之外都去到醫院,也不算慢
3 8 客量未差到如你所說
4 通勤因為加咗就會多咗人去返工?甚麼道理?
5 早就地鐵咗啦

James116 發表於 2024-1-7 00:40

改善新巴8號客量及營收,以避免路線因客量過低而被取消咁樣玩完之後,柴斜啲人唔使搭啦 , 柴灣<>銅鑼灣,8喺分分鐘仲慢過8X,杏花邨更加慢

然後,杏花邨<>太古,8咁樣行法+疏,85更快平, 柴灣就仲多選擇

即係話, 最有人搭太古城<>銅鑼灣, 咁應該仲少人搭過而家8

讓柴灣康翠臺及杏花邨一帶的乘客可以透過同站巴士轉乘前往其他目的地呢個係樂軒臺 /阿公岩道都做到

andy1010 發表於 2024-1-8 18:11

James116 發表於 2024-1-7 00:40
咁樣玩完之後,柴斜啲人唔使搭啦 , 柴灣銅鑼灣,8喺分分鐘仲慢過8X,杏花邨更加慢

然後,杏花邨太古,8咁 ...

其實肯加8<->8P轉乘都可能吸到啲客。
700做銅鑼灣都好過做北角。

286X 發表於 2024-1-10 09:54

cky 發表於 2024-1-10 23:51

286X 發表於 2024-1-10 09:54
順便700加經杏花邨

越停越多
就嚟變成每個港鐵站都放一個站
變番做流水線

都唔明杏花邨有幾大潛力可以吸到鐵路客返巴士

andy1010 發表於 2024-1-11 07:59

cky 發表於 2024-1-10 23:51
越停越多
就嚟變成每個港鐵站都放一個站
變番做流水線

700最應該飛北角,但無奈屎水最後都係會斬咗18X,都係博做筲太古去中西環,柴小同你繼續788。

成區都老人又有成條港島線,700都唔會有人搭,加8P轉8可以吸引吓人樂軒台夜濱汾同街市買餸客。118P/608P呢啲先反而應該開星期六日畀人過海玩。

qunow 發表於 2024-1-11 10:26

andy1010 發表於 2024-1-11 07:59
700最應該飛北角,但無奈屎水最後都係會斬咗18X,都係博做筲太古去中西環,柴小同你繼續788。

成區都老 ...

東鐵過海後,118P平日上繁都少咗唔少客
頁: [1]
查看完整版本: 建議新巴8號繞經太古城。