kitarolo 發表於 2024-1-19 07:20

(報章)營辦商形容請外勞「中晒伏」

AM730 報章連結

//不過,營辦商向傳媒表示請外勞「中晒伏」,即使未開工仍可獲支薪,擔心部分外勞司機會發現只是接受訓練及考試,未正式開工仍可獲支薪最少1.43萬元(行業工資中位數),「做又三十六,唔做又三十六」,對通過考試積極性不足,更指不知是否故意不合格。業界希望政府安排外勞司機自費考試,減輕業界承擔司機需多次補考的風險成本。//

劇本一部分? 恭喜香港又多一間善堂。

08x200-201 發表於 2024-1-19 09:07

其實仲不如前面兩次考試由小巴出錢,後面只能自費
不過小巴的月薪咁燜水,能請到的人我估質素麻麻都好正常,況且沒有其他誘因吸引入行
(例如按法律規定,輸入外勞唔能轉永居)

kay 發表於 2024-1-19 17:33

08x200-201 發表於 2024-1-19 09:07
不過小巴的月薪咁燜水,能請到的人我估質素麻麻都好正常 ...

請外勞成本高過本地
點知外勞又交唔到功課
先有怨言

kitarolo 發表於 2024-1-20 07:45

不過小巴的月薪咁燜水,能請到的人我估質素麻麻都好正常

況且沒有其他誘因吸引入行(例如
按法律規定,輸入外勞唔能轉永居)
另一現象係佢哋考牌期間已經出住糧
重考設特快期一至兩周就有位,本地人
考車即使係最大嗰間都至少等兩個月。

至於居留權問題,可以用家傭嗰種
模式列明滿七年都唔會批,加上外勞
一大好處係合約期滿過冷河,中斷數周
再請返,可避開遣散費/長服金(2025年
5月取消對沖,亦係寧願貴價輸入勞工都
不願以相若成本請本地人嘅主要原因)

唯而家要谷住房需求,哪怕是劏房
下一屆正苦想法難估計

kitarolo 發表於 2024-1-20 07:54

kay 發表於 2024-1-19 17:33
請外勞成本高過本地
點知外勞又交唔到功課
先有怨言
例如公立醫院有大灣區護士
(雅虎新聞連結)

或本人從事嘅地點,僱主宣稱為了夠人
輸入人員都有「牌照」但唔係香港適用
結果有限度服務,或不給予高風險的職責
再而好多時需本地僱員同行,無得開一個
團隊全數是輸入僱員,好難話立一條例防止
「錫住嚟用」「高待遇但學徒水平」

小巴司機,需獨立工作喔
慶幸至今仍有考牌官把關
亦充分體現何謂「濫竽充數」

rickywk 發表於 2024-1-21 19:49

kitarolo 發表於 2024-1-20 07:45
另一現象係佢哋考牌期間已經出住糧
重考設特快期一至兩周就有位,本地人
考車即使係最大嗰間都至少等兩個月 ...

重考快期兩個禮拜就有,真係明放水比班外奴

nwfb1001 發表於 2024-1-22 09:03

Trainee 有糧出是常識吧

唔滿意咪招人嗰時話明有香港牌先請咯,睇下仲有冇非本地人應徵

kitarolo 發表於 2024-1-22 17:05

nwfb1001 發表於 2024-1-22 09:03
Trainee 有糧出是常識吧

唔滿意咪招人嗰時話明有香港牌先請咯,睇下仲有冇非本地人應徵 ...
訓練有糧出與僱主承擔首次考試費
係合理。如個別工種不夠本地人做
就係其中一個途徑希望提升待遇,至少
無違反現行任何法例,企圖用「唔滿意」
「睇吓有無境外者應徵」等情緒勒索係
無用,祗會令未輸入僱員嘅公司用捱近20K
心存僥倖想高合格率與有即用人員。

事實就係一次合格都需4個月左右
才投入服務(來源按此,東方日報)要僱員
自費考第二次,違約唔撈僱主就連之前
嗰筆都蝕埋,仲有簽證與中介費唔會公開

nwfb1001 發表於 2024-1-22 17:09

kitarolo 發表於 2024-1-22 17:05
訓練有糧出與僱主承擔首次考試費
係合理。如個別工種不夠本地人做
就係其中一個途徑希望提升待遇,至少

用「捱」咁委屈咪唔好請,講到尾咪又供求定律

kitarolo 發表於 2024-1-22 17:13

nwfb1001 發表於 2024-1-22 17:09