KG1428 發表於 2024-2-21 12:44

小巴牌價暴跌9成 車主無力供車貸

亮點:灣仔和慈雲山,深水埗和上水 紅色小巴線
已經停駛

https://n.kinliu.hk/kinliuhknews/%E5%B0%8F%E5%B7%B4%E7%89%8C%E5%83%B9%E6%9A%B4%E8%B7%8C9%E6%88%90%E3%80%80%E8%BB%8A%E4%B8%BB%E7%84%A1%E5%8A%9B%E4%BE%9B%E8%BB%8A%E8%B2%B8/?fbclid=IwAR2XY0s4DR_BfHHq5rm9tT_Czl_orkRvPWtF4rTtoHMI1pDkbjz_opu4iK8

sunhoo 發表於 2024-2-21 13:57

紅轉綠囖,去競投新發展區路綫。

天空之神 發表於 2024-2-21 15:38

其實紅小仲有空間發展

只係某d 勢力同埋某d 有心人阻礙發展

包括及不限於 70/80 年代思維同埋所謂提供優質服務果班

Ohm 發表於 2024-2-21 16:16

72K 出爐算唔算係小巴牌價嘅利好消息 ;P

kay 發表於 2024-2-21 16:19

其實重點唔係做生意
而係車主有無能力繼續供落去
本身牌價一路跌
高位入個d都負晒資產
負資產想甩身唔係就咁賣出就得
銀行按揭條數依然要還
變相迫死佢地

kitarolo 發表於 2024-2-21 20:15

天空之神 發表於 2024-2-21 15:38
其實紅小仲有空間發展

只係某d 勢力同埋某d 有心人阻礙發展

客訂路線會係一個方向
但利益團體反對(較大嘅承辦商甚至
港鐵)金剛圈放寬又應該去到咩嘢程度,
審批與監管,繼續由TD做?

實際上都係難以執行

JX9097 發表於 2024-2-21 22:29

kitarolo 發表於 2024-2-21 20:15
客訂路線會係一個方向
但利益團體反對(較大嘅承辦商甚至
港鐵)金剛圈放寬又應該去到咩嘢程度,

最簡單就係放寬「服務範圍」依家仲停留喺60年代已發展地區

當然,大家都知主旋律係想將紅小「自然淘汰」
咁就梗係唔會做呢啲動作

JH_LE4612 發表於 2024-2-22 08:28

JX9097 發表於 2024-2-21 22:29
最簡單就係放寬「服務範圍」依家仲停留喺60年代已發展地區

當然,大家都知主旋律係想將紅小「自然淘汰」 ...

一方面想佢自然淘汰,另一方面又要保護佢地嘅地盤( N307 N373入唔到灣銅就係好例子),某署根本就係懶理。

其實上得新聞代表情況嚴峻,亦代表有業界人士想政府幫拖,耐何呢個真係唔係政府 priority,政治上同財政上都係。展望呢一年都唔會有咩政策上改變,且睇政府尊重絕對自由市場底下呢一年仲會有幾多人舉白旗投降。都係嗰句,有心干預嘅依家入市每張二百萬買牌,已經少咁好多業界聲音/噪音比佢繼續由治及興。

kay 發表於 2024-2-22 10:38

其實睇返呢兩日新聞其實有兩個版本
第一係call loan
call loan係不斷供情況下可以出現
第二情況就係斷供
車主投降沒收部車

但情況一都會導致車主投降
而且隨時引發骨牌效應

不過只能夠斷估
係咪有銀行真係對紅小車主call loan
大家聞到𤓓味連金管局都要出聲stop call loan

反而紅小爛攤子
首先要計堆紅小按揭加埋幾多
條數要填難唔難

kitarolo 發表於 2024-2-22 13:41

JH_LE4612 發表於 2024-2-22 08:28
一方面想佢自然淘汰,另一方面又要保護佢地嘅地盤( N307 N373入唔到灣銅就係好例子),某署根本就係懶理。 ...

呢個真,相信呢刻都有的
紅Van線係有盈利,咁有關
當局大可下令現有嘅紅Van
轉埋做綠頂規範化、就算當中
有顧忌,最少N307/N373紅Van
自身唔做,亦應該送佢一程。

最唔上唔落莫過於此
頁: [1] 2
查看完整版本: 小巴牌價暴跌9成 車主無力供車貸